Modificarea tratatelor de evitare a dublei impuneri

Modificarea tratatelor de dubla impunere
Modificarea tratatelor de dubla impunere

Pe data de 7 iunie 2017, un numar de 75 state printre care si Romania a semnat la Paris Conventia multilaterala de modificare a tratatelor de evitare a dublei impuneri, cu scopul evitarii evaziunii fiscale privind impozitul pe venit si impozitul pe capital, cat si a evitarii cazurilor de dubla neimpozitare si neplata taxelor in statele implicate.

Conventia Multilaterala (Multilateral Convention to Implement Tax Treaty Related Measures to Prevent Base Erosion Profit Shifting – BEPS) are ca scop punerea in practica la nivel mondial a unui numar de 1100 de tratate fiscale.

Aceasta conventie intentioneaza introducerea unei prevederi asemanatoare celei anti-abuz deja prezenta in legislatia din Romania si presupune urmatoarea situatie:  nu se va mai aplica tratamentul fiscal mai favorabil mentionat de un tratat, daca scopul principal al unei tranzactii este sa profite de beneficiile fiscale respective.

Asadar, vor fi eliminate situatiile de dubla neimpozitare a veniturilor cauzate de  anumite scapari legislative sau de utilizarea  tratatelor de evitare a dublei impuneri. Conventia abordeaza strategiile de planificare fiscala care exploateaza lacune legislative neconforme cu normele fiscale pentru a schimba in mod artificial profiturile unei companii catre locatii cu taxe  mai scazute sau scutite de taxe.

Principalele schimbari fac referire la:

  • Calificarea unitara a tranzactiilor si entitatilor (hibride) care pana acum aveau parte de tratamente fiscale diferite in cele doua tari semnatare, ducand la dubla neimpozitare a veniturilor;
  • Noi reguli de infiintare a sediilor permanente si ca atare obligatii de impozitare in cazul distribuitorilor, detinatorilor de depozite pentru livrarea marfurilor etc.
  • Imbunatatirea procedurii amiabile intre Romania si celelalte state cu care sunt incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, pentru a se putea rezolva eventualele situatii de dubla impozitare..

Fiecare tara poate sa isi exprime anumite rezerve cu privire la aplicabilitatea unora dintre articole, in acest sens Ministerul de Finante a transmis deja o lista a potentialelor rezerve, dar si optiuni de modificare la nivelul Romaniei.

Tinand cont de urmatoarele schimbari in legislatia fiscala, contribuabilii romani trebuie sa fie aiba in atentie regulile de impozitare a veniturilor companilor in functie de locul/ tara in care deruleaza activitate economica.

Primele modificari ale tratatelor fiscale bilaterale vor intra in vigoare la inceputul anului 2018.

Reinvent Consulting iti pune la dispozitie servicii de evidenta financiar-contabilaservicii de reactivare societate la ANAF, depunere declaratii sau alte servicii financiare pe care le necesita dezvoltarea firmei tale.

Detalii si lista de tarife: CLICK AICI!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *