Unii programatori vor fi scutiti de impozitul pe venit. Ce catogorii se incadreaza in noua reglementare?

impozit IT Reinvent Consulting

La inceputul acestui an, legea impozitarii specialistilor in domeniul IT prezicea scutirea de impozitul pe venit indiferent de veniturile angajatorului si urma sa fie aplicata incepand cu iulie 2017.  Potrivit Ordinului nr. 409/4.020/737/703/2017 aceasta scutire a intrat in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2017 si beneficiari sunt doar programatorii ai caror angajatori au venituri anuale de cel putin 10.000 de euro pentru fiecare angajat.

Mai important este ca in obiectul de activitate al companiei sa fie trecute urmatoarele coduri CAEN, specifice crearii de programe pentru calculator:  5821; 5829; 6201; 6202; 6209.

Acesti angajati trebuie sa aiba relatii de munca in baza unui contract individual de munca, iar veniturile pentru care se aplica scutirea sunt doar cele din salarii/ asimilate salariilor, fiind excluse alte tipuri de venituri.

Activitatea de creatie de programe pentru calculator reprezinta prestarea efectiva a uneia dintre activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice mentionate in anexa ordinului in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii.

Conditiile pentru a se aplica noile reglementari asupra impozitarii programatorilor

Ultimele modificari nu impun programatorilor sa detina o diploma in IT sau la o facultate cu profil tehnic. Conditiile pe care acesti practicanti in domeniul informaticii trebuie sa le indeplineasca sunt urmatoarele:

 1. trebuie sa ocupe una dintre urmatoarele pozitii:
 • administrator baze de date;
 • analist;
 • inginer de sistem în informatica;
 • inginer de sistem software;
 • manager de proiect informatic;
 • programator;
 • proiectant de sisteme informatice;
 • programator de sistem informatic.
 1. postul trebuie sa fie integrat intr-un compartiment specializat de IT;
 2. au o certificare in domeniu, dupa absolvirea unor studii superioare de licenta sau dupa ciclul I de licenta;
 3. compania la care acestia lucreaza a obtinut in anul fiscal anterior venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator.

Aceasta scutire se aplica atat cetatenilor romani, cat si celor straini originari din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Elvetiei, singura conditie fiind ca diplomele lor sa fie echivalate conform legii.

Documentele necesare care trebuie depuse pentru scutirea de la impozit sunt urmatoarele:

 • actul constitutiv;
 • organigrama companiei;
 • fisa postului;
 • diploma de studii superioare;
 • contractul individual de munca;
 • statul de plata intocmit separat;
 • comanda interna, care atesta procesul de creare de programe pentru calculator;
 • balanta analitica in care sa apara separat veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.

Acest dosar va ramane la sediul angajatorului pentru a fi prezentat in cadrul controalelor. In plus, pentru acest tip de scutire, angajatorul va trebui sa realizeze in mod separat statul de plata pentru aceasta categorie de angajati.

Scutirea de la impozit se aplica strict pentru veniturile din salarii si celor asimilate salariilor. Astfel, programatorii IT care executa lucrari si presteaza servicii in calitate de PFA sau alt tip de activitate independenta de salarii, nu se vor incadra in categoria celor care au parte de aceasta scutire.

Ti se pare complicat sa realizezi noile state de plata sau sa tii evidenta noilor modificari? Reinvent Consulting iti vine in ajutor cu oferte speciale de evidenta financiar-contabila, incepand de la 150 lei/ luna- contabilitate si 60 lei/ angajat – servicii salarizare.

Detalii complete despre tarife: CLICK AICI!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *