Ce impozite trebuie sa plateasca un SRL in 2017?

Impozite si taxe SRL Reinvent Consulting
Impozite si taxe SRL Reinvent Consulting

Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2017, conditiile de incadrare a firmelor in categoria microintreprinderilor au fost modificate destul de semnificativ la inceputul anului 2017

Astfel, in ianuarie, plafonul pana la care o persoana juridica se poata fi considerata microintreprindere a crescut de la 100.000 euro la 500.000 euro, ceea ce inseamna ca din luna februarie 2017, societatile comerciale care au realizat venituri de pana la 500.000 de euro in 2016 trebuie sa isi modifice sistemul de impunere platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Totodata, doar firmele  cu un capital social mai mic decat 45.000 de lei sunt obligate sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor. In schimb, daca isi majoreaza capitalul social pe parcurs, pana cel putin la noul nivel fixat, firmele vor putea deveni platitoare de impozit pe profit.

Daca veniturile unui SRL nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 de euro, acesta va achita un impozit pe venit de 1% sau 3%. 

Impozitul pe venit este de 3% – daca societatea nu are salariati sau de 1% – daca are minim un salariat. Potrivit legislatiei in vigoare, prin salariat se intelege o persoana angajata cu norma intreaga de munca – 8 ore/ zi.

Pentru persoanele juridice nou-infiintate, care au cel putin un salariat si sunt constituite pe o durata mai mare de 48 de luni iar actionarii/ asociatii lor nu au detinut titluri de participare la alte personae juridice, cota de impozitare este de 1% pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii.

In cazul in care societatea este platitoare de impozit pe profit, acesteia i se va aplica o cota de impozitare de 16%.

In plus, SRL-urile sunt obligate sa achite un impozit pentru distribuirea de dividende, a carui valoare a scazut din 2016, de la 16% la 5%.

Din anul 2017, societatile comerciale care isi desfasoara activitatea in anumite domenii prevazute prin lege vor achita si un impozit specific.

SRL-urile supuse la plata impozitului specific sunt cele care au stipulate urmatoarele obiecte (principale sau secundare) de activitate: 5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”, 5630 – „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *