Rubrica de Marti: Intreaba un expert

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la cine poate avea calitatea de reprezentant legal al unei firme.

Domnul Anton Irimia  intreaba:

“Buna ziua,

Cine poate avea calitatea de reprezentant legal al unei firme? Angajatii unei societati comerciale pot avea calitatea de “reprezentant legal” la incheierea unui contract de prestari servicii? Sau exclusiv administratorul firmei?

Doamna Ramona Bajanaru, Director Compartiment Juridic, Reinvent Consulting, raspunde:

 „Buna ziua,

Administratorul sau un imputernicit “mandatat” de acesta poate avea calitatea de reprezentant legal al unui SRL.

In cazul unui SRL, administratorul poate avea urmatoarele obligatii:

  • Prin vointa asociatilor exprimata initial in actele constitutive ale societatii si ulterior in adunarea generala, mandatul administratorilor poate fi limitat la gestiunea interna a societatii sau poate fi investit si cu putere de reprezentare, fiind aplicabil principiul general al contractului de mandat, potrivit caruia reprezentarea nu este de esenta mandatului, ci numai de natura sa;
  • Dreptul de a reprezenta societatea are in vedere si dreptul de a o reprezenta in justitie;
  • Administratorul care are puterea de reprezentare nu poate transmite acest drept altei persoane decat daca aceasta facultate i-a fost acordata cu aceasta intentie;
  • In cazul incalcarii acestei interdictii, societatea poate pretinde de la persoana substituita beneficiile rezultate din operatia realizata. Mai mult, administratorul care isi substituie fara drept o alta persoana, raspunde solidar cu aceasta pentru eventualele pagube produse societatii.

Aceasta solutie se intemeiaza pe principiile generale ale mandatului si este consacrata de art. 71 din Legea nr. 31/1990.

Atentie!Un salariat nu poate sa preia responsabilitatea celui mandatat prin act constitutiv si fara o procura speciala.”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresele de e-mail:  

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

http://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *