Burnout sau oboseala cronica la job – “sindromul” antreprenorului modern!

Burnout - sindromul antreprenorului modern, Reinvent Consulting

Termenul de “burnout” s-ar traduce drept “ardere completa” sau “extenuare” si este un sindrom cu care multi antreprenori sau angajati se confrunta in fiecare zi. Daca ai unul dintre simptomele de mai jos si simti ca uneori simple sarcini de business te panicheaza sau iti pot parea dificil de indeplinit, inseamna ca esti in pericol de “burnout”. Descopera mai jos care sunt simptomele si cauzele acestui sindrom si cum le poti preveni pentru binele tau si al echipei tale.

Factorii care duc la stresul si extenuarea la locul de munca:

 • Schimbarile de demersuri de munca, tehnologii si software-uri utilizate, precum si schimbarile de atmosfera (spre exemplu, modificari de management);
 • Deadline-uri care nu sunt realiste;
 • Intreruperi variate si nenumarate din ritmul de munca;
 • Program de lucru neprevazut;
 • Sarcini care sunt obositoare pentru angajat (ex: munca fizica solicitanta);
 • Adaugarea de activitati in afara fisei postului, fara beneficii sau recunoasterea muncii;
 • Interactiuni repetate cu clientii sau colegii (ex: consultant si servicii care necesita discutii interumane repetate).

Aceste cauze pot duce la conflicte in cadrul echipei, care uneori se transpun in viata personala, iar acest lucru duce la scaderea productivitatii si implicit a profitului firmei sau echipei pe care o manageriezi. Incearca sa vezi din timp aceste semne la tine si angajatii tai, pentru a putea intreprinde metode de prevenire, inainte de a pierde oameni cheie din cadrul companiei tale.

Simptomele se vad cel mai simplu printr-o simpla analiza a comportamentului. Antreprenorii si angajatii care au probleme cu extenuarea la birou, pot prezenta se pare 3 semne majore, conform unui studiu recent al Universitatii Berkley din California:

 1. Stare de oboseala cronica si stare emotionala proasta. Se pot semnala greata si insomnia sau imunitate scazuta, ceea ce duce la concedii medicale dese.
 2. Alienare si distantare de colegi sau parteneri de afaceri. Pot exista frecvente nemultumiri si sentimente de subapreciere din partea celor din jur.
 3. Sentimenul ca nu poti fi cea mai buna versiune a ta si nu poti mentine productivitate. Acest lucru poate duce la absente si demotivare.

Cum poti sa reduce simptomele de burnout?

 • Ia o vacanta in care sa te relaxezi, sa uiti de problemele de la birou sau sa reduci pe cat posibil contactul cu ele.
 • Daca nu poti lua cateva zile libere, atunci concentreaza-te pe respiratie. Invata sa respire incet, adanc, in momentele mai dificile, pentru a reduce stresul si a iti clarifica mintea.
 • Ia pauze frecvente si scurte. La fiecare ora, ia pauza de 5 minute. Citeste un articol, afla ultimele stiri sau discuta cu un coleg/ prieten.
 • Scaunele ergonomice si birourile confortabile te pot ajuta sa scapi de oboseala de la job. Daca adaugi pe biroul tau si o mica planta sau un buchet proaspat de flori, vei simti diferenta.
 • Un mentor de incredere la job sau un coleg/ partener de afaceri pe care il admiri iti poate oferi sfaturi si  te va incuraja in momentele mai dificile.
 • Un hobby in afara job-ului prin care sa te destresezi si sa elimini din presiunea acumulata la birou iti poate solutiona aceasta etapa dificila.

Asadar, incearca sa vezi semnele unui “burnout” in cazul tau sau al echipei tale, daca esti antreprenor si invata cum sa oferi resursele si timpul necesar cat sa mentii productivitatea si motivatia angajatilor la cote maxime.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *