Infiintare firma: Ce inseamna autorizare activitate la terti? Cand este nevoie de ea?

infiintare firma si autorizare activitate la terti Reinvent Consulting
infiintare firma si autorizare activitate la terti Reinvent Consulting

Articol actualizat in aprilie 2020.

In cazul procedurii de infiintare firma , operatiunea de autorizare activitate la terti reprezinta procedura juridica efectuata la Registrul Comertului in vederea autorizarii activitatii unei firme care indeplinesc macar una din conditiile de mai jos:
• nu are punct de lucru;
• nu desfasoara activitate la sediul social;
• activitatea va avea loc pe teren/ la sediul clientilor, exemplu: constructii, transport etc.

In cazul constituirii unei firme care va avea sediul social gazduit pe cabinet de avocat este absolut necesara aceasta autorizare la terti. Aceasta se face in timpul demersului de infiintare firma.

Asadar, o firma poate avea o singura activitate principala – obiectul principal de activitate care va aparea inscris pe certificatul de inregistrare emis de Registrul Comertului, insa poate avea nenumarate activitati secundare inscrise in actul constitutiv.

Autorizarea acestor coduri CAEN se poate face fie la sediul social al societatii, fie in afara sediului social: la punctul de lucru sau la terti.

Citeste si: Autorizarea activitatii economice la infiintarea unei firme – la terti, la sediul social sau la un sediu secundar?

In acest sens, inca de la inregistrarea societatii comerciale la Registrul Comertului este necesar sa se depuna pe langa cererea de inregistrare si celelalte acte aferente si o declaratie pe propria raspundere cu acele coduri CAEN pe care doreste sa le autorizeze si pentru care declara ca indeplineste conditiile legale de functionare.

Aceste mentiuni sunt inscrise intr-un certificat constatator, care dovedeste inclusiv organelor fiscale ca entitatea juridica respectiva indeplineste conditiile de functionare pentru activitatile autorizate.

Anumite coduri CAEN (in special cele legate de domeniul armelor si munitiilor, a materialelor radioactive, etc.) necesita aprobari si autorizari separate pentru a putea fi legal realizate.

In situatia in care un cod CAEN nu a fost autorizat de la infiintare, iar activitatea companiei se dezvolta, atunci codul sau codurile CAEN pot fi autorizate ulterior:

Extindere obiect de activitate – click aici pentru detalii!

In cazul in care codurile CAEN nu sunt autorizate, atunci activitatea companiei este practic neautorizata, aceasta nu poate factura activitatile specifice acelui cod sau coduri CAEN, aparand astfel probleme de natura juridica si contabila.

Ce trebuie retinut!

  • Nu incepe activitatea economica fara a declara si autoriza activitatile pe care consideri ca le vei realiza la sediul social, punct de lucru sau pe teren.
  • Foarte des se intampla ca dupa ce s-a declarat sediu fara activitate – societatea sa inceapa sa isi desfasoare obiectul de activitate fara ca sa se declare si autorizeze activitatile respective. In acest caz, riscul este ca veniturile realizate din activitati neautorizate sa fie confiscate – Legea 359/2004.

Cum te pot ajuta expertii Reinvent Consulting:

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Aboneaza-te la newsletter!

Aboneaza-te la newsletter!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 14 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *