Evita amenzile ITM! Vezi ce reglementari trebuie sa respecti.

Legislatia muncii pentru antreprenori Reinvent Consulting
Legislatia muncii pentru antreprenori Reinvent Consulting

Esti antreprenor la inceput de drum? Pentru a fi la curent cu legislatia muncii si pentru a evita amenzile ITM iti prezentam cateva aspecte de care sa tii cont atunci cand angajezi personal sau gestionezi forta de munca din cadrul firmei tale.

1. Atunci cand inregistrezi un contract individual de munca este importanta data de incepere a activitatii, nu data semnarii contractului!

Nu se poate face o angajare de pe o zi pe alta in bune conditii pentru ca trebuie pregatite actele de angajare, semnarea contractului si intocmita fisa de Medicina Muncii. Dupa semnare, contractul de munca trebuie transmis in Revisal cu cel putin o zi inainte ca angajatul sa inceapa efectiv prestarea serviciilor.

In cazul in care o persoana este primita la munca fara semnarea unui contract individual de munca si fara ca documentul sa fie transmis in Revisal, angajatorul risca o amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata!

2.  Atunci cand un viitor angajat semneaza contractul de munca, acesta trebuie sa scrie pe ultima pagina faptul ca a primit un exemplar, trebuie sa se semneze si sa mentioneze data.

In caz contrar, angajatorul risca o amenda de 1500 – 2000 lei conform art 260, alin. 1,  lit p) din Codul Muncii.

3. Un exemplar al contractului ramane la angajat, un exemplar la angajator.

Angajatorii  trebuie sa aiba la locul de munca o copie a contractelor individuale, pentru salariatii care isi desfasoara activitatea in acel loc, altfel risca o amenda  de 10.000 lei  (Codul Muncii, art. 260 alin. 1. lit q).

4.  Orice modificare la contractul individual de munca (majorare salariu, modificare norma de lucru etc.) trebuie sa fie inregistrata in REVISAL cu minim 1  inainte ca aceasta schimbare sa produca efecte.

5.   Salariatii cu contracte part time nu au voie sa lucreze ore suplimentare sau in afara orarului mentionat in contractul individual de munca.

Un alt aspect de care un angajator trebuie sa tina seama se refera la primirea la munca a unui salariat cu norma partiala, in afara programului de lucru stabilit in contractul individual de munca, acest fapt poate  fi incadrat ca ”munca nedeclarata” si se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificala ( art 260 alin 1,  lit e 3  din Codul Muncii).

Conform Codului muncii, salariatii cu contracte part time nu au voie sa lucreze ore suplimentare prin urmare, salariatul nu are voie sa depaseasca cele 2 ore/zi. Nu are voie sa lucreze 10 ore intr-o singura zi  pe ideea ca acestea vor compensa cu restul zilelor din saptamana, in care nu munceste.

Daca in contractul individual de munca salariatul part-time are repartizarea programului de lucru Luni- Vineri intre 08.00-10.00 spre exemplu, atunci salariatul trebuie sa fie prezent doar in acel interval.

Pentru evidenta programului de munca este necesar ca salariatii sa se inregistreze atat la venirea cat si la plecarea de la locul de munca.

6. Salariatii cu activitate suspendata nu au voie sa lucreze.

In anumite situatii mai speciale cum ar fi concediu fara plata, concediu medical, concediu de maternitate, concediu ingrijire copil, intreruperea sau reducerea  temporara a activitatii ori alte forme de suspendare, angajatul  nu are voie sa presteze activitate.

Pentru orice persoana primita la munca in aceste conditii, angajatorul va primi amenda de 20.000 de lei (conform art 260, alin. 1, lit. e2).

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *