Sponsorizarea – aspecte legale si fiscale

Sponsorizare Reinvent Consulting
Sponsorizare Reinvent Consulting

Companiile care intentioneaza sa sponsorizeze diverse ONG-uri, actiuni, activitati pot sa isi deduca cheltuielile de sponsorizare in procent de 0,5% din cifra de afaceri (dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat). Principalul argument fiscal este deductibilitatea. Acesti bani oricum nu raman in firma – ei pot fi directionati catre bugetul de  stat sau catre o organizatie non-profit.

Despre sponsorizare – aspecte legale si fiscale:

 • Operatiunile de sponsorizare sunt reglementate prin Legea nr. 34/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 • Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane sunt de acord cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.
 • Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific, cercetari..
 • Sponsorizarea se va face in baza unui contract, cu mentionarea obiectului, valorii si a duratei, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
 • Conform legii, sponsorul nu poate sa promoveze in contrapartida cu contributia sa decat numele, marca si/sau imaginea sa, nu poate utiliza reclamele comerciale.
 • Scutirea este de 10% din baza impozabila pentru sponsorizari in domeniile: cultura, arta, invatamant, sanatate, asistenta si servicii sociale, religios, actiuni umanitare, protectia mediului; si de 5% pentru domeniile: social si comunitar, reprezentarea intereselor asociatiilor profesionale, fotbal.
 • Firmele vor putea sa scada din impozitul pe profit sumele acordate ca sponsorizari in limita a 5 la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
 • Sumele aferente acestor cheltuieli care nu sunt scazute din impozitul pe profit in anul in care au fost suportate, pot fi reportate in urmatorii 7 ani consecutivi, recuperarea acestora se efectueaza in ordinea inregistrarii  (cronologic), in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit (trimestrial/anual). 

Sponsorizarea – puncte forte:

 • Avantaje financiare – sumele respective se deduc cel putin partial la calcularea rezultatului impozabil;
 • Firma sponsor beneficiaza de brand awareness catre un public tinta bine definit;
 • Cresterea imaginii sociale prin implicarea si asumarea unor responsabilitati din zona de CSR.

Sponsorizarea – puncte slabe:

 • Unele persoane din grupul tinta cred ca actiunile de sponsorizare sunt facut doar de “ochii lumii”’;
 • Unii sponsori cred ca acest statut le permite sa interfereze cu tipul de mesaj si continutul acestuia;
 • Sponsorizarea este mult mai des intalnita in cazul persoanelor cunoscute, personalitati, concerte, evenimente consacrate si mai putin pentru sustinerea celor care real ar avea nevoie – tineri sportivi, artisti, cercetatori etc.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *