Negocieri colective obligatorii pentru angajatori in perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017

Negocierile colective obligatorii pentru angajatori in perioada 20 noiembrie – 20 decembrie

Incepand cu 2018, salariatii sunt obligati sa isi achite singuri contributiile la stat, conform noilor modificari fiscale aprobate de Guvern. Pe langa valul de nelamuriri si critici, noile reglementari prevad si negocierea colectiva intre angajati si angajatorii lor, pentru a stabili marirea salariului brut si a preveni alte scaderi salariale dupa plata contributiilor.

Afla in continuare detalii despre obligativitatea negocierilor colective pentru firme si ce se intampla daca refuzi acest demers in calitate de angajator.

Ce implica negocierile colective?

Conform Legii dialogului social nr. 62/2011 negocierile colective implica incheierea unui contract colectiv de munca sau a unui act aditional la acesta (daca exista deja un contract colectiv). Ce urmareste o astfel de negociere?

  • reglementarea relatiilor de munca/serviciu dintre angajat si salariati;
  • alte acorduri in probleme de interes comun.

Cum se desfasoara negocierea colectiva?

In prima instanta, angajatorul va demara intalnirile cu privire la negocierea colectiva prin prezentarea situatiei companiei (locuri de munca ocupate sau pozitii deschise, situatia echipei,etc.), iar la finalul intalnirii se va semna de catre participanti un proces verbal prin care se aduce la cunostinta aceasta activitate, componenta echipelor de negociere, durata discutiilor si planificarea intalnirilor. Practic, prima intalnire este momentul declansarii negocierilor.

Ulterior, la finalul fiecarei sedinte se vor incheia procese verbale semnate de reprezentantii partilor in care vor aparea detaliile despre ce s-a discutat la intalniri si ce s-a decis pentru implementare.

Conform legii dialogului social, negocierile colective de obicei se realizeaza in cazul societatilor cu un  colectiv de minim 21 de salariati. Insa, odata cu noile modificari fiscale, Guvernul a declarat negocierea colectiva ca fiind obligatorie pentru orice angajator, indiferent de numarul de salariati.

Asadar, in perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017 toti angajatorii vor fi nevoiti sa organizeze negocieri colective in ceea ce priveste modificarea salariilor brute, pe fondul posibilitatii de scadere a venitului net al angajatilor din 2018, datorita trecerii contributiilor in plata anagajatului.

Contractul colectiv de munca poate sa aiba un termen de valabilitate de la 12 luni pana la cel mult 24 de luni. Prelungirea valabilitatii se face pe maximum 12 luni, ulterior va fi nevoie de alte negocieri pentru incheierea unui nou contract colectiv de munca.

Sanctiuni pentru angajatorii care nu vor accepta sa initieze negocieri colective

Angajatii pot sesiza la ITM faptul ca angajatorii nu vor sa inceapa demersurile de negociere, ceea ce se va traduce in amenzi  pentru firme.

In cazul in care un angajator refuza sa organizeze negocierile colective obligatorii in perioada mai sus mentionata, acesta poate incalca legea dialogului social si poate primi o amenda de la 5.000 pana la 10.000 lei.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *