Rubrica de Marti: Intreaba un Expert! Despre modul de plata al CASS din 2018 daca se obtin atat venituri din dividende cat si din salarii.

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la modul de plata al CASS, in 2018, daca se obtin atat venituri din dividende cat si din salarii.

Domnul Iulian Ionescu intreaba:

“Buna ziua, am o nedumerire in privinta cu OUG 79/2017: in ceea ce priveste plata CASS in cazul in care veniturile din investitii depasesc 12 salarii minime, care este baza de calcul si cum vine efectuat calculul ?

De exemplu:
1. venituri cu salariile: 38.400 RON
2. venituri din dividende: 100.000 RON

Impozitul pe dividende: 5% din 100.000 RON = 5000 RON
Contributia pentru sanatate, (depasing pragul de 12 salarii minime de 1.900 ron): 10% din 22.800 RON = 2.280 RON sau 10% din 100.000 ron= 10.000 RON?”

Doamna Georgiana Gaman, Director Financiar, Reinvent Consulting, raspunde:

 „Intrucat se analizeaza veniturile realizate in anul anterior – anul 2017 pentru plata contributiei in anul urmator – anul 2018, apreciem ca salariul minim brut pe tara la care facem referinta este cel din 2017, fapt pentru care plafonul la care facem referire este 1.450 lei x 12 luni = 17.400 RON.

Daca in anul 2017 a realizat venituri din dividende, dobanzi, activitati independente intr-un plafon mai mare de 17.400 RON, atunci datoreaza contributia la asigurarile de sanatate pentru aceleasi categorii de venituri in anul 2018. Plata contributiei la sanatate se va face, chiar daca persoana fizica este deja salariata, cu un salariu mai mare decat salariu minim pe economie.

Printr-o modificare adusa la art. 170 din Codul fiscal s-a stabilit ca baza de calcul a contributiei la asigurarile de sanatate pentru veniturile din dividende, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si alte categorii de venituri aflate in sfera contributiilor la sanatate, stabilite prin cumularea tuturor acestor venituri este salariul minim brut pe economie aflat in plata pentru luna realizarii venitului.

Practic, nu se datoreaza contributie de sanatate calculata la salariul minim brut pentru fiecare tip de venit realizat, ci se datoreaza contributia la sanatate pentru toate aceste venituri cumulate calculate la nivelul salariului minim brut.

Pentru orice detalii despre serviciile noastre juridice, financiare si pentru oferta de gazduire sediu social, va stam la dispozitie la numarul de mai jos sau la adresele de e-mail indicate.”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresele de e-mail:

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

http://www.facebook.com/reinventconsulting

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *