Din 2018 e posibil sa ai nevoie de autorizatii speciale asemenea firmelor de taxi, daca esti colaborator UBER!

Din 2018 e posibil sa ai nevoie de autorizatii speciale pentru firmele de taxi, daca esti colaborator UBER!

Daca te gandesti sa incepi o colaborare cu UBER, tine cont de urmatorii pasi pe care trebuie sa ii aiba in vedere o companie pentru a se autoriza ca transportator, conform legilor din Romania.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a solutionat de curand cazul UBER, care sustinea ca este un serviciu de „ride-sharing” (soferi neprofesionisti impart acelasi drum catre o destinatie comuna) sau intermediere, ci este un serviciu de transport, ca orice alta firma de taximetrie. Astfel, statele UE pot regelmenta la nivel local UBER si pot obliga compania sa obtina autorizatiile necesare pentru orice transportator.

Conform deciziei CJUE, UBER ar putea indeplini conditiile unei firme de taximetrie fara probleme, insa va fi nevoie sa se supuna legislatiei locale si sa obtina licente si avize de transport persoane.

In decizia de la CJUE se admite ca “(…) Uber nu este un simplu intermediar intre conducatorii auto care sunt gata sa ofere ocazional un serviciu de transport si pasageri care sunt in cautarea unui asemenea serviciu. Dimpotriva, Uber este un adevarat organizator si operator de servicii de transport urban in orasele in care este prezent. Desi este adevarat, astfel cum afirma Uber in observatiile sale in prezenta cauza, ca conceptul sau este inovator, aceasta inovatie tine insa de domeniul transportului urban”.

In Romania transportul de tip taxi sau inchierieri se presteaza DOAR de catre acei transportatori autorizati, conform Legii nr 38/2003. In cazul in care nu se obtin autorizatiile necesare, transportul public de persoane contra cost este ilegal, conform articolului 7 din Legea mai sus mentionata.

In Romania, autorizatia de transport se emite pe durata nedeterminata si este valabila cu conditia vizarii acestei licente o data la 5 ani. Documentele necesare pentru obtinerea acestei autorizatii sunt:

 • cererea transportatorului pentru eliberarea autorizatie de transport;
 • copie certificat de inregistrare la ONRC, respectiv PFA, asociatie familiala autorizata sau persoana juridica, etc.;
 • dovada indeplinirii conditiei de capacitate profesionala (diploma, atestat de sofer, etc.);
 • dovada indeplinirii capacitatii financiare, adica posibilitatea de a asigura spatiile necesare pentru parcarea tuturor autovehiculelor folosite pentru transport;
 • dovada indeplinirii conditiei de onorabilitate (faptul ca din cazierul judiciar lipsesc infractiuni care sa puna in pericol viata pasagerilor sau a persoanelor implicate in trafic).

Autorizatia de transport este unica, netransmisibila si ofera dreptul de executare a serviciilor de transport in regim de taxi sau de transport in regim de inchiriere.

Obligatia tuturor transportatorilor cu autorizatie este de a detine la bordul vehiculului, urmatoarele documente doveditoare :

 • certificatul de inmatriculare a autovehiculului cu anexa privind ITP valabila;
 • copia certificatului de agreare privind utilizarea autovehiculului in cazul transportului in regim de taxi, emis de R.A.R.;
 • asigurarea persoanelor, a bunurilor acestora si a marfurilor transportate, pentru riscurile ce cad in sarcina transportatorului autorizat;
 • asigurarea obligatorie de raspundere civila auto;
 • certificatul de atestare a pregatirii profesionale a conducatorului auto, in cazul transportului de persoane;
 • copia buletinului de verificare metrologica a taximetrului aparatului de taxat;
 • copia contractului cu dispeceratul taxi, in cazul in care taxiul trebuie sa fie dotat, conform prevederilor prezentei legi, cu statie radio emisie-receptie si este arondat unui dispecerat taxi;
 • alte documente stabilite prin prezenta lege.

In cazul in care transportatorul autorizat nu va face dovada existentei sau valabilitatii ecusoanelor ori a unuia dintre documentele cerute, in termen de 30 de zile, autorizatia taxi sau copia conforma a documentului, se retrage autorizatia.

Persoanele fizice sau juridice care efectueaza, in mod repetat, transport public contra cost de persoane fara sa detina, dupa caz, autorizatie taxi sau copie conforma valide, pot primi sanctiuni si amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro sau consultanta.comerciala@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *