Impozitarea dividendelor 5% in 2018 si plata CASS 10% obligatorie pentru cei care obtin anumite venituri

Impozitarea dividendelor 5% in 2018 si plata CASS 10% , Reinvent Consulting

Veniturile din dividende sau activitati independente vor fi impozitate in 2018 ca si in 2017, insa exista cateva modificari in privinta achitarii CASS pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati independente. Detalii complete in articolul urmator.

La fel cum a fost si cazul in 2017, si in 2018 veniturile din dividende vor fi impozitate cu o cota de 5%.

Pe de alta parte, CASS urmeaza sa fie achitata de catre persoanele fizice care au venituri din dividende cel putin echivalente cu 12 salarii minim brute.  Spre exemplu, vor achita CASS 10% contribuabilii cu venituri din chirii, venituri din drepturi de autor sau alte activitati independente, indiferent daca acel platitor este si salariat sau nu.

In 2017, CASS pentru dividende era achitat doar daca acestea erau singura sursa de venit a platitorului. Practic, o persoana fizica nu achita in 2017 CASS daca acesta era singurul venit si daca la momentul incasarii dividendelor era deja asigurata in sistemul de sanatate (fie ca era angajat, fie ca obtinea profit din venituri independente).

OUG nr. 79/2017 vine sa modifice acest lucru si a stabilit includerea veniturilor din dividende ca parte a bazei de calcul CASS, incepand cu acest an.

Altfel spus, din 1 ianuarie 2018, chiar daca cota de impozitare a dividendelor nu dispare, cum vehicula la un moment dat Guvernul, acestea sunt incluse, conform actului mai sus mentionat, in venituri din investitii. Asadar, ele vor fi cuprinse in baza de calcul a CASS.

Alte venituri din investitii sunt considerate urmatoarele:

  • Dobanzi;
  • Cedarea titlurilor de participare;
  • Cedarea actiunilor;
  • Activitati agricole;
  • Silvicultura si piscicultura etc.

Conform OUG nr. 79/2017, noile contributii sociale obligatorii, inclusiv CASS de 10%, se aplica veniturilor incasate de la 1 ianuarie 2018, iar salariul minim brut a devenit 1.900 de lei. De aici se poate calcula ca exista un plafon anual de 22.800 de lei (1.900 x 12) pentru plata CASS de catre persoanele fizice care au venituri din dividende, fie ca sunt sau nu angajati.

Ai neclaritati in privinta calculelor contabile si a CASS?

Reinvent Consulting iti pune la dispozitie serviciile potrivite pentru tine, fie ca esti PFA sau doresti doar o intalnire de consultanta in privinta obligatiilor tale fiscale.

Detalii si tarife complete despre abonamentele de contabilitate/consultanta fiscala: CLICK AICI!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *