Salarizare 2018 – modificari

salarizare 2018 modifcari Reinvent Consulting
salarizare 2018 modificari Reinvent Consulting

In anul 2017 s-au luat o serie de masuri fiscale referitoare la salarizare, majoritatea avand aplicabilitate incepand cu data de 1 ianuarie 2018: majorarea salariului minim, modificarea contributiilor, scaderea impozitului pe venit, eliminarea obligatiei de a acorda ajutor de deces, modificarea unui termen de transmitere in Revisal in legatura cu salariile.

Principalele modificari:

  • Majorare salariu minim brut pe economie de la 1450 lei la 1900 lei.

Atentie: Angajatorii care nu respecta acest minim risca amenzi intre 300 si 2.000 de lei, potrivit Codului muncii.

Termenul de inregistrare in Revisal a modificarilor salariale, indemnizatiilor, sporurilor este de 20 de zile lucratoare de la data producerii schimbarii. Aceasta modificare va avea aplicabilitate din 1 aprilie 2018.

  • Contributiile sociale (contributia asiguratorie de munca CAM, contributia la pensie CAS si contibutia la sanatate CASS) se vireaza in contul ANAF de catre angajator, chiar daca CAS si CASS sunt acum in sarcina angajatului, nu el le retine din salariul sau brut si le vireaza Fiscului, ci tot angajatorul.

CAM este 2,25% din salariul brut, potrivit ultimelor modificari, iar pentru conditii speciale de munca angajatorul pluseaza si el cu cateva procente la CAS-ul datorat de salariat.

  • Deducerile personale pentru angajatii cu cu salarii mai mici sau cu persoane in intretinere nu sunt suportate de angajator, acesta doar intermediaza angajatului catre ANAF.
  • Tichete de masa: angajatorii privati nu sunt obligati sa ofere tichete de masa. In cazul in care le ofera, valoarea tichetului este de maxim 15.09 lei/ tichet.

Legat de bugetari, tichetele de masa se dau doar angajatilor din sistemul sanitar public.

  • Diurna aferenta angajatilor care fac deplasari in interes de serviciu trebuie sa acopere cheltuielile cu cazarea transportul.

Indemnizatia zilnica de delegare/ detasare este de 17 lei/zi (deplasari in Romania). Cat priveste deplasarile in strainatate, aceasta poate fi mai mare, dar sumele care depasesc valoarea de 2,5 x 42,5 lei pe zi se supun impozitului pe salarii si se includ in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare.

  • Ajutorul de deces se va lua direct de la casa de pensii si nu de la angajator.
  • Orele suplimentare se recompenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea celor suplimentare.

In cazul in care nu se pot lua acest ore libere, atunci angajatorul trebuie s ail plateasca pe angajat cu cel putin 75% din salariul de baza pentru timpul lucrat peste program. Amenzile prevazute de Codul Muncii pentru nerespectarea conditiilor de la munca suplimentara sunt intre 1.500 si 3.000 de lei.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *