ADAUGARE CODURI CAEN / AUTORIZARE ACTIVITATI LA ONRC – ce inseamna aceste mentiuni pentru SRL si PFA?

ADAUGARE CODURI CAEN AUTORIZARE ACTIVITATI LA ONRC – ce inseamna aceste mentiuni pentru SRL si PFA_

Articol actualizat in aprilie 2020.

La infiintarea firmei tale, fie ca vorbim despre PFA, fie ca e vorba despre SRL, trebuie sa stabilesti ce activitati vei presta cu societatea. Procedura de adaugare coduri CAEN este una simpla. Trebuie sa alegi din lista codurilor CAEN activitatile care te intereseaza si sa le notezi. Apoi toata procedura tine de inregistrarea la ONRC. Detalii iti oferim mai jos.

Adaugare coduri CAEN sau extindere obiect de activitate si autorizare in cazul SRL

Documentele necesare pentru extindere cod CAEN pentru un SRL sunt urmatoarele:

  • Certificatul de Inmatriculare – in original;
  • Certificatele constatatoare – in original;
  • C.I. asociat/ asociati – copii;
  • Act Constitutiv.

Dosarul astfel completat, va fi depus la Registrul Comertului, unde se va inregistra mentiunea de extindere obiect secundar de activitate si se vor autoriza noile activitati. Astfel, firma ta va putea sa se dezvolte si in alte domenii si sa obtina profitul pe care il urmaresti.

In cazul SRL, codurile CAEN pot fi trecute in totalitate in actul constitutiv, insa ele trebuie autorizate (adica trecute in certificatele constatatoare) si la ONRC pentru a putea sa desfasori respectivele activitati legal.

Daca ai aceste coduri trecut in actul constitutiv inca de la infiintare, nu trebuie decat sa realizezi aceste autorizari la un punct de lucru/ la terti si procedura e finalizata. Insa, daca e vorba despre cateva coduri CAEN care nu exista de la infiintare in act, ele trebuie intai transcrise in acest document si apoi trebuie autorizate in constatator.

Adaugare coduri CAEN sau extindere obiect de activitate si autorizare in cazul PFA/ II/IF:

Documentele necesare pentru extindere cod CAEN pentru un PFA sunt urmatoarele:

  • Certificatul de Inregistrare – in original;
  • Certificatele constatatoare – in  original;
  • C.I.– copie;

In aceste cazuri, pentru fiecare cod CAEN pe care il adaugati, este necesara o diploma in domeniile respective/ adeverinta care sa ateste studiile in domeniu, etc. In cazul PFA poti adauga maxim 5 obiecte de activitate (INCLUSIV obiectul principal), in timp in cazul I.I sau I.F exista un maxim de 10 coduri CAEN (INCLUSIV obiectul principal) pe care le poti include pe firma.

Insa, inainte de a incepe procedura de extindere obiect de activitate/ autorizare activitati, indiferent daca vorbim despre PFA sau SRL, te sfatuim sa analizezi anumite aspecte, si anume:

  • Obiectul principal – un singur cod CAEN care se stabileste la infiintarea firmei, care poate fi modificat ulterior printr-o mentiune la ONRC;
  • Obiectul secundar – pot fi incluse aici toate codurile CAEN si pot fi autorizate ulterior.

Impozitele si taxele sunt influentate de obiectele de activitate principale, de aceea este important sa le alegi cu grija. In privinta obiectelor secundare, unele dintre acestea nu sunt compatibile uneori cu obiectul principal.  In plus, unele activitati pot fi doar principale si exclusive, adica nu permit adaugarea de alte coduri CAEN la obiectul secundar de activitate.

Adaugarea mai multor coduri in momentul infiinarii societatii este de multe ori un lucru benefic, deoarece, dupa inregistrarea firmei, exista costuri suplimentare.

Poti autoriza activitatile la terti, la punctul de lucru sau la sediul social (daca este posibil).

Vrei sa simplifici aceasta procedura?

Reinvent Consulting iti vine in ajutor pentru a facilita orice neclaritate in privinta procedurii. Ne ocupam de redactarea si depunerea actelor la ONRC, tu nu trebuie decat sa alegi activitatile dorite, de restul ne ocupam noi. Fara cozi la Registru, documente eronate sau declaratii complicate!

Lista completa de tarife: CLICK AICI

Aboneaza-te la newsletter!

Aboneaza-te la newsletter!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 14 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *