Inchidere SRL – dizolvare firma, lichidare si radiere societate comerciala

Inchidere SRL – dizolvare firma, lichidare si radiere societate comerciala Reinvent Consulting
Inchidere SRL – dizolvare firma, lichidare si radiere societate comerciala Reinvent Consulting

Conform statisticilor Registrului Comertului, in anul 2017 un numar de 31.197 de firme s-au inchis. Referitor la procesul de inchidere SRL acesta prespune urmatoarele etape juridice: dizolvare firma, lichidare si radiere societate comerciala.

Aceasta procedura este realizabila din punct de vedere legal in conditiile in care firma nu are datorii la bugetul de stat sau la terti.

In cazul in care firma are datorii sau declaratii restante (deci e inactiva la ANAF) atunci va trebui sa solutionate aceste datorii/ declaratii si reactivata societatea la ANAF pentru a putea efectua si radierea.

Dizolvarea este procedura prin care firma nu mai deruleaza activitate economica si este urmata de lichidare.

Documente necesare dizolvare firma:

• Cerere de inregistrare a mentiuni;
• Hotararea AGA sau decizia asociatului unic;
• Dovada achitarii taxelor;
• Certificat inregistare firma;
• Copie act identitate asociat/ asociati.

Hotararea AGA sau decizia asociatului unic va fi publicata in Monitorul Oficial timp de 30 de zile. In cazul in care exista datorii la terti, acestia pot sa se puna deciziei de dizolvare a societatii comerciale.

Lichidarea presupune ca bunurile firmei, ramase dupa achitarea creditorilor, se impart intre asociați. Acest pas este urmat de radierea efectiva a firmei.

Radierea inseamna ca firma nu va mai exista, practic va iesi din evidentele Registrul Comertului.

Acte necesare radiere societate comerciala:

• certificatul emis de ANAF Certificatul de la Administrația Financiară din care rezultă că societatea nu are datorii la bugetul de stat și la contribuțiile sociale – ar fi bine să nu fie mai vechi de 30 de zile de la data depunerii actelor;
• balanta contabila;
• proiectul de divizare (documente pe care le luati de la contabil).

Atentie!

  • O firma nu se inchide din oficiu cu totul! Daca nu se mai depun declaratiile la ANAF sau expira sediul social atunci societatea poate fi dizolvata din oficiu de Registrul Comertului, dar nu si radiata! Dizolvarea involuntara e urmata de pasul 2 – lichidarea cu numirea unui lichidator. Acesta din urma costa mai mult decat un expert contabil.
  • Totodata, firma poate fi declarata inactiva fiscal, datorita nedepunerii declaratiilor fiscale, a bilanturilor etc., fapt ce se inscrie in cazierul fiscal al asociatului/ asociatilor firmei si poate inregistra amenzi care neplatite in timp acumuleaza penalitati.

Cu ce te poate ajuta Reinvent Consulting?

Procesul juridic de inchidere SRL cu unic asociat are un tarif de 490 lei (toate taxele incluse) – in cost intra atat dizolvarea cat si radierea firmei (noi redactam toate documentele si depunem la Registrul Comertului dosarele in ambele etape), daca sediul este in Bucuresti sau Ilfov.

Daca e vorba despre mai multi asociati, se adauga 50 lei/ asociat in plus, iar daca sediul social este in alt judet din tara se adauga 100 RON la tariful de mai sus.

Te putem ajuta si cu operatiunile contabile de radiere (450 lei – operatiuni contabile de inchidere si 450 lei – intocmire bilant final de lichidare). Daca luam noi de la ANAF ceritificatul fiscal se adauga suma de 200 lei.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *