Rubrica de Marti: facturarea produselor achizitionate din UE pentru firma din Romania neplatitoare de TVA.

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la facturarea produselor achizitionate din UE pentru firma din Romania neplatitoare de TVA.

Domnul Tudor Oprean intreaba:

“Buna ziua,

As vrea sa import niste produse din Franta. Firma mea nu este platitoare de TVA. Trebuie sa platesc factura cu TVA daca import din UE? Producatorul din Franta mi-a spus insa ca ei nu percep TVA nici pentru Franta si nici pentru Romania. Cum este corect? Ma intereseaza sa fie totul in regula pentru contabilitate. Multumesc.”

Doamna Georgiana Gaman, Director Financiar, Reinvent Consulting, raspunde:

 „Buna ziua,

Daca dumneavoastra cumparati produse de la o firma din UE atunci inseamna ca faceti achizitii intracomunitare. Daca veti cumpara produse din tari din afara UE, atunci inseamna ca importati.

Firmele neplatitoare de TVA pot sa faca achizitii intracomunitare, fara sa fie nevoie de inregistrare in scop de TVA, daca respectivele achizitii au o valoare mai mica de 10.000 de euro. In caz contar, este nevoie ca societatea din Romania sa solicite la ANAF inregistrarea in scop de TVA intracomunitar (TVA special).

Daca va inregistrati in scop special, veti avea un cod  valabil doar pentru achizitii din UE, in baza caruia furnizorul din Franta va factura fara TVA.

Dumneavoastra insa prin decontul special de TVA pe care veti avea obligatia sa il depuneti, veti calcula si plati TVA aferenta achizitiei (la cota de TVA din Romania).”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresele de e-mail:  

firma@reinventconsulting.ro sau financiar.contabil@reinventconsulting.ro

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

http://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *