GHID INFIINTARE SRL 2020: acte infiintare firma, impozitare, intrebari frecvente

 

infiintare firma 2020 Reinvent Consulting
infiintare firma 2020 Reinvent Consulting

Articol updatat in aprilie 2020.

Pentru cei care vor sa intre in lumea afacerilor si doresc infiintare SRL, am pregatit un ghid care sa ofere o idee completa a ceea ce inseamna inregistarea firmei la Registrul Comertului, impozitarea si raspunsuri clarificatoare.

ACTE INFIINTARE SRL

Acte necesare in vederea inregistrarii unei societati comerciale la Registrul Comertului:

 • rezervare denumire firma;
 • act constitutiv;
 • decizie asociat unic/ Hotarare AGA;
 • dovada sediului social: contractul de la spatiul care va fi sediul social (contract de vanzare-cumparare; act proprietate, succesiune, etc – copie ) + act identitate proprietar/ proprietari – copie
 • acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari, daca sediul social va fi pe apartament;
 • completare cerere certificat constatator;
 • dovada plata taxe legale;
 • anexa contor de cuvinte.

GAZDUIRE SEDIU SOCIAL – pentru cei care nu dispun de spatiu unde sa stabileasca firma!

Capitalul social minim este de 200 RON, sens in care trebuie deschis un cont la o banca pe care o agreezi, recomandabil limitrofa zonei in care iti vei desfasura activitatea.

Dovada varsarii capitalului se anexeaza la dosar, iar ulterior infiintarii societatii, intreaga suma poate fi folosita in interesul desfasurarii activitatilor comerciale.

Aditional la dosarul de infiintare este nevoie de:

 • specimenul de semnatura – se da gratuit la Registrul Comertului sau contra cost la notar;
 • declaratia de asociat unic – se da gratuit la avocatul nostru sau contra cost la notar.

IMPOZITARE SRL 2020

Impozit pe cifra de afaceri

 • 1% pentru SRL-urile care au unul sau mai multi salariati sau 3% pentru cele care nu au salariati.
 • Pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare 1% al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
 • Pentru firmele fara salariati, in situatia in care angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare, noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.

Impozit pe profit

 • Impozitul pe profit presupune aplicarea unei cote fixe de 16% la rezultatul fiscal, care reprezinta diferenta pozitiva dintre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile.
 • In cazul in care veniturile depasesc 1.000.000 de euro intr-un an fiscal, atunci microintreprinderea devine platitoare de impozit pe profit.
 • Conform OUG 25/2018, microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati pot opta, o singura data, sa plateasca impozit pe profit incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva atata timp cat sunt indeplinite conditiile. Calculul si plata impozitului pe profit se va efectua luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv. Prevederea a intrat in vigoare in data de 1 aprilie 2018.

Citeste si: Pot infiinta un SRL si sa incep activitatea in cateva luni? Platesc impozit in aceasta perioada?

CELE 5 INTREBARI SI RASPUNSURI LEGATE DE INFIINTAREA UNEI FIRME

1. CAT DUREAZA PROCEDURILE DE INFIINTARE?

 • Durata procedurilor juridice depinde de locatia societatii sau diverse alte intarizieri obiective. Solutionarea unui dosar de inregistrarea la ONRC a unui SRL/PFA dureaza in jur de 3 zile, insa desigur se adauga timpul petrecut pentru redactarea si pregatirea actelor, pe care le poti realiza singur sau cu ajutorul unei firme de consultanta.
 • Iti recomandam a doua varianta, pentru a iti usura munca si pentru a nu exista intarzieri suplimentare, legate de anumite erori pe care le poti face la completarea formularelor.
 • Daca vei colabora cu REINVENT CONSULTING, vei scapa de cozi si de redactarea actelor pentru dosarul de inregistrare:
 1. procedurile de ordin juridic (mentiuni, radieri, infiintari societati) in situatia in care societatea are sediul in Bucuresti/ Ilfov au o durata de solutionare de 5-7 zile lucratoare de cand aduci actele si achiti un avans.
 2. Procedurile de ordin juridic (mentiuni, radieri, infiintari societati) in situatia in care societatea are sediul in alte judete din tara au o durata de solutionare de 10-14 zile lucratoare de cand aduci actele si achiti un avans. I
 3. In cazul procedurilor financiare si fiscale, durata difera – de la cateva zile (Ex. cod special de TVA intracomunitar) pana la 30 de zile. (Ex. cod de TVA pe teritoriul Romaniei).

2. SEDIUL SOCIAL – ce este?

 • Sediul social poate fi tradus prin „domiciliul firmei” tale. Este o adresa, unde poti fie sa iti desfasori activitatile, fie sa ramana doar o adresa de corespondenta pentru institutiile statului, care pot veni si in control, dar si pentru clienti/ furnizori. Sediul social poate fi stabilit: la o adresa proprie/ a unei cunostinte/ rude, etc – apartament/ casa/ depozit, etc., la o locatie inchiriata – depozit, magazin, etc., la sediul unui avocat.
 • Daca alegi sediul la noi, adica pe birou de avocat, noi iti oferim serviciul de Secretariat gratuit, care implica primire si notificare primire corespondenta. In momentul in care primesti un colet sau corespondenta la sediu, vei fi notificat prin SMS, mail, etc.
 • Sediul pe cabinet de avocat nu permite autorizarea activitatii la aceasta locatie. Asadar, daca doresti sa obtii codul de TVA, sfatul nostru este sa deschizi si un punct de lucru, unde sa declari activitate, pentru a putea indeplini conditiile impuse de ANAF pentru inregistrare in scopuri de TVA.

3. CE PRESUPUNE AUTORIZAREA ACTIVITATII LA TERTI?

 • In cazul in care vei avea sediul pe cabinet de avocat, vrei sa adaugi coduri CAEN care se desfasoara doar pe teren (ex. transport) sau daca pur si simplu nu doresti ca activitatea sa se desfasoare la sediul social / nu vrei sa deschizi un punct de lucru, atunci va fi nevoie sa autorizezi activitatea la terti.
 • Acest lucru presupune ca declari faptul ca nu vei activa la o adresa fizica, ci ca vei desfasura orice activitate la beneficiar, pe teren, la clienti, etc.

4. CE INSEAMNA SPECIMEN DE SEMNATURA, DECLARATIE DE ASOCIAT IN CAZUL INFIINTARII UNUI SRL?

 • In momentul infiintarii unei societati, asociatul/ asociatii trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere conform careia atesta ca indeplinesc toate conditiile legale pentru inregistrarea societatii in Romania. Aceasta declaratie poate fi data in fata unui notar public (contra cost) sau in fata avocatului nostru (doar pentru cetatenii romani; este gratuita).
 • Specimenul de semnatura se obtine de catre administratorul/ administratorii societatii si poate fi dat in fata notarului (contra cost) sau direct la Registrul Comertului (gratuit), cand se depune dosarul.

5 CE ESTE UN CERTIFICAT CONSTATATOR SI DE CE E NEVOIE DE EL PENTRU MODIFICARI LA REGISTRUL COMERTULUI?

 • Certificatele constatatoare sunt acele documente care insotesc Rezolutia de inregistrarea a unei societati, PFA, II, etc., respectiv, orice modificare la ONRC (autorizare de activitati, schimbare sediu, deschidere punct de lucru, etc.) ale respectivei enitati.
 • De fiecare data cand se modifica anumite aspecte ale organizarii societatii si se inregistreaza mentiuni, constatatoarele se depun in original cu dosarul mentiunii si se vor emite altele, actualizate, odata cu noile modificari pe societate.

Acum ca ai primit toate informatiile esentiale pentru a incepe drumul in antreprenoriat, ce mai astepti? Ai nevoie de informatii suplimentare sau vrei sa ai si parerea unui expert in domeniul juridic sau financiar?

CUM TE AJUTA EXPERTII REINVENT CONSULTING?

 • Infiintare SRL asociat unic: 350 lei Bucuresti si Ilfov/ 450 lei alte judete
 • Infiintare SRL-D: 210 lei Bucuresti si Ilfov/ 310 lei alte judete
 • Infiintare PFA: 210 lei Bucuresti si Ilfov/ 310 lei alte judete
 • Autorizare la terti: 100 lei, In cazul in care nu se declara activitate la sediul social/ profesional sau sediul este gazduit pe cabinet de avocat sau activitate impune acest tip de autorizare (pe teren, ex. transport, constructii etc.)

Tarifele includ onorariu, TVA si taxele de la Registrul Comertului.

Daca ai nevoie de un contabil cu experienta sau consultanta in vederea depunerii declaratiilor pentru societatea ta, Reinvent Consulting iti sta la dispozitie:

 • Abonament de contabilitate – de la 150 lei/luna;
 • Consultanta fiscala si financiara – de la 150 lei/ 30 de minute.

 

Aboneaza-te la newsletter!
Aboneaza-te la newsletter!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 14 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

2 Comments

 1. Soulseeker 29 October 2018 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *