Romanii care au obtinut venituri din strainatate in 2017 trebuie sa le declare la ANAF pana pe data de 15 iulie 2018

Romanii care au obtinut venituri din strainatate in 2017 trebuie sa le declare la ANAF pana pe data de 15 iulie 2018 Reinvent Consulting
Romanii care au obtinut venituri din strainatate in 2017 trebuie sa le declare la ANAF pana pe data de 15 iulie 2018 Reinvent Consulting

Contribuabilii, persoane fizice, care au obtinut venituri in afara Romaniei trebuie sa le declare la ANAF prin intermediului noului Formular 212 pana pe data de 15 iulie 2018. Cei care obtin venituri din activitati independente si alte forme de venit trebuie sa depuna la ANAF o singura declaratie in care se mentioneaza atat informatii despre impozitul pe venit, cat si contributiile sociale.

Prin introducerea declaratiei unice 212 sunt eliminate o serie de formulare printre care si formularul 201 – Declaratie privind veniturile realizate din strainatate.

Impozitarea in Romania a veniturilor obtinute in alte tari se va face pana la data de 15 martie a anului urmator celui de realizare a venitului, prin intermediul formularului 212 – Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Conform OUG 18/ 2018, “Contribuabilii care obtin venituri din strainatate (…) au obligatia sa le declare in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 martie a anului urmator celui de realizare a venitului precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impunere”.

Atentie! Respectiva prevedere fiscala ii vizeaza pe contribuabilii persoane fizice care NU obtin  venituri de natura salariala (adica din activitati dependente, pe baza de contract de munca) fie din Romania, fie din strainatate (inclusiv marinarii). Acestia NU TREBUIE SA DEPUNA declaratia unica 212 (cum nu aveau nici inainte obligatia depunerii declaratiilor 200/201/220/600/604 si altele pe care le inlocuieste si le comaseaza declaratia unica), impozitul pe salariu si contributiile aferente fiind retinute la sursa de catre angajatorul strain care le plateste acest salariu, conform legislatiei de acolo in materie.

Deci aceasta declaratie unica 212 de impozit pe venit si de contributii la pensie si sanatate SE DEPUNE DOAR PENTRU VENITURILE NESALARIALE (adica din activitati independente – PFA, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, investitii etc) obtinute din Romania sau din strainatate de catre rezidentii romani.

Pentru a usura trecerea la acest nou mecanism fiscal, termenul de depunerea pentru veniturile obtinute in 2017 va fi 15 iulie 2018, urmand ca de anul viitor termenul sa fie cel de 15 martie.

Aceasta declaratie se poate depune fizic la ghiseele ANAF, in format electronic (prin intermediul Spatiului Privat Virtual sau e-guvernare.ro). De anul viitor se vor accepta doar depunerile online.

Categorii de venituri pentru care se depune declaratia 212:

  • din profesii liberale;
  • din activitati de productie, comert si prestari de servicii;
  • din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala (adica drepturi de autor);
  • din cedarea folosintei bunurilor (adica inchirierea terenurilor, caselor, masinilor etc.);
  • din activitati agricole, piscicultura si silvicultura;
  • cele sub forma de dividende si dobanzi;
  • din premii;
  • din jocuri de noroc;
  • din pensii.

Potrivit OUG nr. 18/2018, contribuabilii persoane fizice rezidente care realizeaza un venit si care, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu un alt stat, poate fi impus in celalalt stat, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda scutirii, respectivul venit va fi scutit de impozit in Romania.

Contribuabilul va atasa la declaratie documente care justifica venitul realizat, impozitul platit, documente care sunt eliberate de autoritatea competenta din tara in care s-a obtinut venitul si cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *