10 lectii de management inspirate de succesul Amazon

10 lectii de management inspirate de succesul Amazon Reinvent Consulting
10 lectii de management inspirate de succesul Amazon Reinvent Consulting

De la infiintarea sa in 1994, Amazon este in continua expansiune, inregistrand in 2017 venituri de peste 178 miliarde de dolari. Pe parcusul acestei cresteri, Amazon a avut parte si de achizitii neinspirate, migrarea fortei de munca, proiecte esuate si cu toate acestea a continuat sa mearga in fata. Cum? Iata 10 lectii de management inspirate de rasunatorul succes al AMAZON pe care le poti invata si aplica in afacerea ta:

1. Acorda autonomie angajatilor.

Amazon permite angajatilor sa aiba controlul total asupra proiectelor lor. Aceasta este o caracteristica care a atras multi lideri mari catre Amazon; au avut departamente si diviziuni intregi, construite de o persoana sau de un mic grup de oameni.

Oamenii nu sunt constransi, pot sa-si asume sanse si sa puna in practica idei intr-un mod care sa permita un succes maxim.

2. Ofera angajatilor o viziune semnificativa.

Brad Stone a scris recent o carte despre Amazon numita “The Everything Store”, care se potriveste perfect: Amazon vrea sa fie magazinul pentru tot. Vrea ca oamenii din intreaga lume sa poata face cumparaturi si sa gaseasca tot ce-ar fi dorit intr-un singur loc. In plus, Amazon vrea ca toate aceste marfuri  sa fie gasite la un cost minim.

Aceasta este viziunea pe care compania o duce peste tot. Angajatii inteleg cu usurinta si conlucreaza la aceasta viziune.

3. Pune clientul pe primul loc.

Amazon doreste ca utilizatorii / clientii sa aiba cea mai buna experienta posibila.

4. Ai rabdare.

Cu mentalitati, culturi si societati care nu se pot transforma intotdeauna la fel de rapid ca tehnologia din jurul lor, rabdarea este cheia. Este nevoie de timp pentru a schimba normele de consum la scara larga. Unii oameni nu se vor simti confortabil imediat sa primeasca anumite articole prin posta, cu atat mai mult atunci cand primesc comanda in maxim 48 ore. Aceasta rabdare, castigata prin increderea in proces, a permis Amazon-ului sa creasca constant in timp.

5. Accepta esecul.

Un lucru pe care Amazon-ul il face cel mai bine este esecul. La inceputul anilor 2000, de exemplu, Amazon a mizat pe Pets.com. A fost un esec total. Dar riscul a dus la dezvoltarea serviciilor Amazon Web, la achizitionarea lui Zappos, la incorporarea Whole Foods si la nenumarate alte decizii.

Testarea ideilor noi si asumarea riscului de esec fac parte din succesul acestei companii. Experimentele sunt prin insasi natura lor predispuse la esec. Dar cateva mari succese compenseaza zeci si zeci de lucruri care nu au functionat. Aceasta mentalitate ii motiveaza pe angajati sa-si asume sanse, ceea ce lipseste in multe organizatii.

6. Gaseste cei mai buni oameni.

Oamenii care conduc echipele principale de la Amazon sunt cei mai buni dintre cei mai buni. De exemplu, Christine Beauchamp, fosta presedinta a marcii globale Ralph Lauren, s-a alaturat recent ca presedinte pe divizia Amazon Fashion.

7. Da oamenilor roluri noi la timpul potrivit.

Amazon promoveaza oamenii din interior. Acest lucru ofera angajatilor stimulente pentru a lucra din greu, deoarece Amazon construieste frecvent noi echipe si diviziuni care au nevoie de leadership. Permite angajatilor sa prospere in roluri noi, atunci cand sunt pregatiti.

Amazon actualizeaza tehnologia in timp real. Aceasta mentalitate permite companiei sa ramana deschisa la o serie de oportunitati.

9. Nu elimina echipele mici si  rapidatea in luarea deciziilor.

Amazon este, de asemenea, capabila sa se miste repede. Echipele sale tind sa fie mici si, in mod obisnuit, sa se desfasoare in mod autonom, raportand superiorilor ierarhici. Asa ofera angajatilor mai multa autonomie si resurse pentru a face lucrurile sa se intample si sa creasca.

10. Forteaza oamenii sa fie concisi.

Amazon este impotriva prezentarilor PowerPoint. In schimb, inainte de intalniri, un lider trebuie sa vina cu o nota scrisa in sase pagini pe care toata lumea o citeste imediat dupa sedinta. Asa angajatii trebuie sa se gandeasca cu adevarat la ceea ce ar dori sa spuna.

Amazon a fost capabil sa ofere angajatilor controlul asupra muncii lor. Nu orice companie poate deveni un gigant ca Amazon, dar fiecare afacere poate invata cateva trucuri de conducere din succesul acesteia.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *