Contabilitate firma fara activitate si regimul derogatoriu la ANAF

Contabilitate firma fara activitate – regim derogatoriu ANAF Reinvent Consulting
Contabilitate firma fara activitate – regim derogatoriu ANAF Reinvent Consulting

Chiar daca o firma nu deruleaza activitate economica acest lucru nu inseamna ca nu are obligatii declarative la ANAF. Societatea comerciala fara activitate, care nu a solicitat regim derogatoriu la ANAF este obligata sa depuna toate declaratiile lunare, trimestriale, semestriale sau anuale, cu sume pe zero, printre care: formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”; formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”, daca societatea este platitoare de TVA; formularul 392 „Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul …”; formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit” etc.

Ce inseamna regim derogatoriu?

Firma poate sa isi suspende activitatea la Registrul Comertului pe o perioada de maximum 3 ani si ulterior sa solicite de la ANAF regim derogatoriu in ceea ce priveste obligativitatea depunerii declaratiilor contabile.

Cum se obtine?

Societatile comerciale care doresc sa obtina regim derogatoriu trebuie sa depuna la ANAF o cerere insotita de dovada inscrierii inactivitatii temporare la Registrul Comertului.

Conditii pentru a obtine regimul de declarare derogatoriu – trebuie sa fie indeplinite cumulativ de catre societatile comerciale:

 • sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
 • sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
 • sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
 • sa figureze in evidenta fiscala cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
 • sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
 • sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala in curs de derulare;
 • sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi.

Atentie! Aceste conditii trebuie indeplinite pe toata perioada in care firma beneficiza de regimul de declarare derogatoriu.

In cererea de acordare a acestui regim, contribuabilul declara pe propria raspundere ca indeplineste primele trei conditii dintre cele enumerate mai sus si mentioneaza perioada pentru care face solicitarea.

Daca in perioada aprobata pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal constata neindeplinirea conditiilor mentionate mai sus, persoana impozabila va reintra in regimul normal de declarare, iar ANAF va informa contribuabilul cu privire la incetarea regimului de declarare derogatoriu.

Cand inceteaza regimului de declarare derogatoriu?

 • la data aprobata pentru incetarea acestuia;
 • incepand cu luna in care nu mai este indeplinita oricare dintre conditiile de incadrare in acest regim declarativ;
 • incepand cu luna in care, potrivit legii, in sarcina contribuabilului sunt instituite noi obligatii declarative pentru impozite, taxe si contributii datorate la bugetul de stat.

In cazul incetarii regimului de declarare derogatoriu, contribuabilul va reintra din oficiu in regimul normal de declarare.

Declaratii fiscale care intra in regimul derogatoriu si nu mai trebuie depuse:

 • formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”;
 • formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”;
 • formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”;
 • formularul 120 „Decont privind accizele”;
 • formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”.

Atentie! Pe perioada supusa regimului derogatoriu se mentine obligativitatea intocmirii situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile, in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii.

Apeleaza cu incredere la contabilii REINVENT CONSULTING!

 • Abonamentele de contabilitate incepand de la 150 lei/ luna (firma fara activitate).
 • Obtinere cod TVA pe teritoriul Romaniei – 500 lei;
 • Obtinere cod TVA special intracomunitar – 250 lei;
 • Consultanta financiara incepand de la 150 lei/ 30 de minute;

Detalii despre toate serviciile oferite de REINVENT CONSULTING gasesti daca dai CLICK AICI!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresele de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro / firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *