Efectul Zeigarnik, “Prison Break” si productivitatea ta – ce legatura este intre ele?

 

Efectul Zeigarnik, “Prison Break” si productivitatea Reinvent Consulting
Efectul Zeigarnik, “Prison Break” si productivitatea Reinvent Consulting

Efectul Zeigarnik se refera la faptul ca oamenii isi amintesc mai bine procesele incomplete sau intrerupte decat procesele complete. Acest efect se resimte atunci cand amanam sau nu vrem sa ne gandim la un subiect care ne preocupa, iar cu cat vom incerca sa evitam aceste ganduri, cu atat mai puternic vor reveni acestea in mintea noastra.

Psihologul rus Bluma Zeigarnik este primul care a studiat acest fenomen dupa ce a observat ca ospatarii dintr-o cafenea isi aminteau comenzile care trebuiau servite si nu fusesera achitate. Dupa ce un client parasea cafeneaua, chelnerii uitau efectiv ce anume comandasera clientii.

Pe scurt, efectul Zeigarnik explica un fenomen simplu care se intampla in mintea noastra. Ramanem conectati la lucrurile incepute si care nu s-au terminat.

Psihicul uman tinde sa uite ceea ce a fost terminat, este catalogat la “bifat”, iese din gand. La polul opus, ne amintim de o activitate intrerupta sau neterminata, ea continuă sa revina in gand uneori perioade lungi de timp.

Probabil ca de aceea oamenii care incearca sa duca la capat tot ceea ce si-au propus sunt mult mai linistiti, nu traiesc cu sentimentul “ce ar fi fost daca”.

Efectul Zeigarnik in televiziune – oare de ce prind serialele asa bine la public?

In televiziune efectul Zeigarnik e folosit foarte des. Toate episoadele serialelor de succes se termina in suspans, in “aer”. Raman neterminate.

In momentul in care crezi ca personajul cel rau a fost deconspirat, apare un element surpriza care amana lucrurile. In acest fel ramai conectat la poveste,  mintea e “agatata” acolo pentru episodul viitor. Asa se explica succesul unor seriale gen “Prison Break”, “Lost” , telenovele etc.

Care e legatura cu productivitatea?

Mintea noastra vrea sa termine lucrurile incepute, iar atunci cand suntem intrerupti dintr-o activitate, creierul nostru continua sa lucreze si sa caute solutii la ceea ce faceam.

Din pacate, mare parte din oameni amana sat ermine anumite lucruri din varii motive: frica de esec, li se pare prea greu, lipsa de cunostinte.

Dar efectul Zeigarnik ne spune ca psihicul uman este facut sa duca lucrurile pana la capat, sa existe finalitate pentru sarcinile incepute.

Iar pentru a atinge cote ridicate de productivitate si implicit succesul cea mai importanta parte este sa demarezi actiunea. Vezi pe parcurs ce ai de invatat, de depasit, de rezolvat, dar primul pas trebuie facut. Cheful vine muncind.

Incepe chiar acum sa faci lucrul pe care il ai de facut, incepe de oriunde. Vei vedea ca parca ceva te trage sa termini.

Psihicul uman a fost construit  pentru a reusi orice isi propune. Tot ce trebuie sa faci e sa–ti pui mintea la contributie si sa ai incredere in propriul instinct.  Nu amana, nu te delasa si vei vedea cum pas cu pas se tese rezultatul finit.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *