TOP 5 erori contabile

TOP 5 erori contabile Reinvent Consulting
TOP 5 erori contabile Reinvent Consulting

Erorile contabile pot avea o serie de cauze, inclusiv greseli matematice, de aplicare a politicilor contabile, ignorarea sau interpretarea incorecta a evenimentelor si fraudelor, preluarea bazei de date dintr-un program informatic contabil in altul. Ele pot proveni din exercitiile financiare precedente sau din exercitiul financiar curent si pot fi semnificative sau nesemnificative. 

A gresi este omeneste, insa in administrarea unei afaceri contabilitatea este extrem de importanta, mai ales ca atunci cand nu este facuta cum trebuie intervin sanctiuni si amenzi deloc de neglijat.

Cum paza buna trece primejdia rea, iata cele mai frecvente 5 erori contabile de evitat:

Nu se verifica o situatie intocmita cu alte evidente (ex. atunci cand se verifica o situatie a unui cont si nu se verifica si balanta si se pot pierde date la transferul in excel, sau cand se inregistreaza cheltuielile cu salariile si nu se verifica modificarile intervenite la HR – concedii, zi libere, bonusuri);

Nu se face o evidenta a facturilor neincasate. Trebuie sa se urmareasca situatia platilor si sa se insiste pe recuperarea facturilor restante. Daca nu exista o lista care sa se urmareasca continuu, se vor pierde informatii pe masura ce timpul trece;

Nu se urmaresc deconturile de cheltuieli ale angajatilor si astfel raman sume restante pe conturile de avansuri;

Nu se asigura din timp bani in numerar pentru achitarea taxelor – daca nu se stabileste din timp suma de bani in numerar exista posibilitatea de a aparea intarzieri la plata prin internet banking, se pot bloca aplicatiile de plata etc.;

Nu se verifica depunerea tuturor tuturor declaratiilor si nu se arhiveaza recipisele. Astfel apare riscul ca anumite declaratii chiar daca au fost completate sa nu fie depuse.

Corectarea erorilor contabile:

Potrivit OMFP nr. 1.802/2014 erorile constatate in contabilitate se pot referi la exercitiul financiar curent sau la exercitiile financiare anterioare datei de raportare. Atunci cand se constata existenta acestora, corectarea se face la data descoperirii lor.

Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se realizeaza pe seama contului de profit si pierdere.

Erorile din exercitiile financiare precedente se corecteaza pe seama rezultatului reportat, cu ajutorul contului 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”.

Cu toate acestea, pe baza politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative se pot corecta pe seama contului de profit si pierdere.

O eroare nesemnificativa este aceasta care nu influenteaza informatiile financiar-contabile, in timp ce eroarea semnificativa este aceea care ar putea sa influenteze deciziile economice ale utilizatorilor luate in urma analizei situatiilor financiare anuale.

Apeleaza cu incredere la contabilii REINVENT CONSULTINGOferim servicii contabile de :

  • Obtinere cod TVA pe teritoriul Romaniei – 500 lei;
  • Obtinere cod TVA special intracomunitar – 250 lei;
  • Consultanta financiara incepand de la 150 lei/ 30 de minute;
  • Abonamentele de contabilitate incepand de la 175 lei/ luna.

Detalii despre toate serviciile oferite de REINVENT CONSULTING gasesti daca dai CLICK AICI!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresele de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro / firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *