Autorizarea activitatii economice la infiintarea unei firme: la terti, la sediul social sau la un sediu secundar?

Autorizarea activitatii economice_ la terti, la sediul social sau la un sediu secundar Reinvent Consulting
Autorizarea activitatii economice_ la terti, la sediul social sau la un sediu secundar Reinvent Consulting

Articol actualizat in aprilie 2020.

In momentul in care doresti sa incepi activitatea pe o firma sau in momentul infiintarii trebuie sa alegi in ce locatie vei realiza propriu zis aceasta activitate. Ai trei variante, conform legii in vigoare: sa autorizezi la terti, la sediul social sau la un punct de lucru/ sediu secundar.

Afla care sunt diferentele dintre cele 3 tipuri de autorizare de activitate si afla care este cea mai potrivita afacerii tale.

1. Autorizarea la sediul social 

Probabil stii deja ca in momentul in care te decizi sa infiintezi o societate (indiferent ca este vorba despre SRL, PFA, II sau altele) ai nevoie de un spatiu pentru sediul social.  Acest spatiu poate fi o casa, un apartament sau un spatiu inchirat, ori poti opta pentru gazduire pe cabinet de avocat. 

In aceste cazuri, poti opta pentru a declara activitatea economica la acest spatiu care va fi folosit ca sediu social.

ATENTIE: NU poti autoriza activitate la sediul social pe cabinet de avocat. Asadar, poti alege sa autorizezi la terti sau la punctul de lucru/ sediul secundar. 

2. Autorizarea la terti 

In cazul in care ai anumite activitati care necesita sa autorizezi activitate pe teren sau daca ai sediul social gazduit la un cabinet de avocat, atunci va fi nevoie sa autorizezi activitatea economica la terti sau pe teren. 

Printre aceste activitati care OBLIGATORIU presupun autorizarea pe teren se includ activitatile de:

  • Transport;
  • Constructii;
  • Activitatile care se desfasoara strict online, etc.

Teoretic, orice cod CAEN de activitate poate fi autorizat la terti, fara probleme. Nu exista o lista specifica sau limitari cand vorbim despre activitatile care se pot sau nu autoriza la terti, ele tin de optiunea asociatilor si de organizarea activitatii efective a societatilor.

3. Autorizarea la un punct de lucru/ sediu secundar 

Poti opta pentru deschiderea unui punct de lucru daca vei avea o activitate care presupune intalniri cu clientii sau activitati fizice de stocare, productie, etc. Ai nevoie sa identifici un spatiu, in primul rand. Acesta poate fi un depozit, un apartament, o casa sau un birou/ spatiu de lucru inchiriat de la o persoana fizica sau juridica.

Deschiderea punctului de lucru se realizeaza la ONRC si apoi actele sunt prezentate catre ANAF pentru declararea acestuia.

Dupa inregistrarea punctului de lucru la ONRC si ANAF vei putea sa autorizezi activitate aici. Astfel, se autorizeaza in cadrul punctului de lucru mai multe coduri CAEN din actul constitutiv al societatii tale.

Detalii despre deschiderea punctului de lucru : CLICK AICI!

Detalii despre autorizarea activitatilor din actul constitutiv : CLICK AICI!

Daca exista punct de lucru atunci este nevoie de obtinerea autorizatiilor si avizelor de functionare de la Primarie, DSV, DSP, ISU, MEDIU – dupa caz. Click aici pentru detalii!

Ai nevoie de ajutor?

Reinvent Consulting iti ofera suport in orice ai nevoie:

Pentru a obtine autorizatiile si avizele de la Primarie si institutiile in domeniu pentru un punct lucru/ sediu cu activitate onorariul nostru defalcat dupa cum urmeaza:

  • Autorizatie functionare Primarie + DSV, DSP: 900 RON
  • Inspectoratul Situatiilor de Urgenta: Negatie ISU – 100 RON,  daca e cazul.

Citeste si: GHID Autorizatii necesare in functie de domeniul de activitate

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Aboneaza-te la newsletter!

Aboneaza-te la newsletter!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 14 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *