E OFICIAL: Incepand cu 12 iulie 2018 dividendele pot fi distribuite trimestrial, nu doar anual!

dividendele pot fi distribuite trimestrial, Reinvent Consulting

In data de 10 iulie 2018 Legea 163/ 2018 care prevede ca dividendele sa poate fi acordate si trimestrial  catre actionari si asociati a fost aprobata de Presedintele Romaniei. Legea a intrat in vigoare la 3 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial (Monitorul Oficial nr. 595 din 12 iulie 2018).

Anterior, dividendele puteau fi distribuite doar la finalul anului fiscal incheiat, adica dupa ce se incheiau toate situatiile financiare. Asadar, antreprenorii putea sa le primeasca abia dupa incheierea unui an. Distribuirea mai devreme de indeplinirea acestui an se traducea drept infractiune si era sanctionata cu inchisoarea.

Noile modificari vor aduce schimbari si in Legea societatilor nr. 31/1990, dividendele  putand fi acrodate acum in baza situatiilor financiare interimare si situatiei anuale, in functie si de ce s-a stabilit in actul constitutiv.

Cum se vor distribui dividendele trimestriale? 

Dividendele trimestriale se vor distribui conform deciziei marcate in Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor/ Actionarilor sau,  prin legile speciale, urmand ca regularizarile dividendelor acrodate in timpul anului sa fie facuta prin intermediul situatiilor financiare anuale.

Pe scurt, pofitul si resturile de plata nedistribuite in timpul anului vor aparea in situatiile anuale finale. Plata acestor diferente se va face in termen de maxim 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Daca in urma regularizarii rezultata din situatiile financiare anuale, apare faptul ca asociatii / actionarii datoreaza  o suma din dividende societatii, acestia trebuie sa o restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Daca se depaseste termenul intervine obligatia debitorului de a plati dobanda penalizatoare legala, daca nu cumva prin Hotararea AGA se admite o dobanda mai mare in situatia aferenta.

Dividendele trimestriale in contabilitate

Legea mai sus mentionata vine in completarea Legea contabilitatii nr. 82/1991 si introduce obligatia firmelor care aleg sa imparta trimestrial dividendele de a intocmi situatii financiare interimare. Distribuirea dividendelor se face ulterior dupa aproparea acestor situatii de catre Adunarea Generala a Asociatilor/ Actionarilor.

Situatiile financiare interimare vor fi auditate, daca firma respectiva cere auditarea statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii, respectiv vor fi supuse verificarii de catre cenzori, in cazul in care situatiile financiare anuale fac obiectul verificarii de catre cenzori, potrivit legii.

Penalizari si sanctiuni

Plata sau incasarea de dividende din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare sau anual, pe baza situatiilor financiare anuale se sanctioneaza cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

Ai nevoie de informatii legate de aplicare acestei legi?

Programeaza o intalnire cu unul dintre consultantii financiari si expertii contabili REINVENT CONSULTING:

  • 150 RON/ 30 de minute – tarif consultanta simpla
  • 325 RON/ 30 de minute – tarif consultanta complexa si exemple de completare declaratii, etc.

Detalii la telefon 021.318.69.60 sau 0733.050.151 (contabilitate) / 0733.050.404 (juridic)

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *