LEGEA INTERNSHIPULUI PLATIT 2018: conditii si implementare

legea internshipului 2018 a fost aprobata, Reinvent Consulting

Presedintele a promulgat legea internshipului, care permite institutiilor si societatilor sa faca contracte de internship cu tineri peste varsta de 16 ani. Timpul de lucru pentru intern nu trebuie sa depaseasca 30 de ore/ saptamana si maxim 6 ore/ zi. Afla ce conditii trebuie sa indeplinesti ca angajator si cum poti obtine o prima de angajare de la stat daca atragi tineri interni! 

Ce presupune aceasta lege:  conditii si implementare

Prin intermediul Legii Internship-ului, tinerii care au implinit 16 ani pot fi interni intr-o companie privata sau o institutie publica intr-un program platit. Perioada internshipului platit nu trebuie sa depaseasca 6 luni.

Conditiile de baza pentru societati/ institutii sunt:

  • sa aiba minim 5 salariati;
  • sa nu fie in insolventa;
  • sa nu fi facut concedieri colective sau reorganizare a activitatii in ultimul an calendaristic.

O conditie esentiala este si obligatia ca procentul de interni intr-o companie sa NU depaseasca 5% din numarul total de angajati din respectiva companie.

Legea prevede ca „Internul sau beneficiarul programului de internship are dreptul la o indemnizatie lunara neta de internship, din partea organizatiei gazda. Indemnizatia de internship va fi cel puţin egala cu 50% din echivalentul salariului de baza minim brut pe tara, garantat in plata.”

Odata cu plata orelor petrecute in cadrul companiei, pe intreaga e perioada a derularii programului, societatea/ institutia este obligata sa asigure in sistemul asigurarilor de sanatate internul care nu are calitatea de asigurat si de asemenea trebuie sa achite contributia aferenta.

In privinta programului, legea este foarte clara: “Activitatea unui intern, incadrat in baza unui contract de internship, este de 6 ore pe zi, in regim de maxim 30 de ore pe săptămână, timp de 5 zile, urmate de două zile consecutive de repaus. Este interzisă efectuarea de ore suplimentare pe durata programului de internship.”

Persoana aflata in practica are dreptul la 2 zile de repaus dupa fiecare 5 zile muncite si la o indemnizatie lunara neta al carei cuantum va fi de cel puţin 50% din echivalentul salariului de baza minim brut national.

La incheierea programului de internship, internul va primi un certificat de internship.

Firmele care in termen de 60 de zile de la incheierea internship-ului incheie un contract de munca cu intern-ul vor putea solicita si primi de la stat o prima de promovare a angajarii in valoare de 4.586 lei/ angajat, dupa ce a trecut o perioada de 24 luni timp in care s-au mentiunut neintrerupt raporturile de munca cu acel angajat.

“Este interzisa delegarea de sarcini internului ce constau in prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii in afara celor care au ca obiect pregatirea teoretica si practica conform contractului de internship. Pe perioada programului, internul se obliga sa presteze activitatile prevazute in contractul de internship sub directa coordonare a unui indrumator desemnat de conducatorul organizatiei gazda, dintre salariatii calificati, cu o experienta de cel putin doi ani in domeniul de activitate”, specfica noua lege.

Un referat de practica va fi intocmit de catre organizatia care ofera internship si va cuprinde urmatoarele puncte:

  • descrierea activitatilor internului;
  • modul de implementare a acestora;
  • competentele ce vor fi dobandite;
  • conduita si concluziile privind programul de internship.

Activitatea practicantului va fi notata cu mai multe calificative, in functie de punctele de mai sus: “foarte bine” (FB), “bine” (B) sau “nesatisfacator” (NS).

Scopul acestei initiative

Legea vizeaza includerea in piata muncii si dezvoltarea abilitatilor si competentelor tuturor tinerilor sau absolventilor in cadrul programelor de internship si practica private sau din institutiile publice.

Pana la momentul acutal, nu exista o reglementare sau legi in privinta tinerilor si organizatiilor care luau parte in programe de internship. Prin intermediul acestei noi masuri, se vor atribui conditii, va exista un program de lucru si acceptarea practicii obligatorii din universitati la firme private sau institutii publice.

Sanctiuni 

Acele societati sau institutii care nu vor incheia contracte inregistrate cu internii din organizatia lor vor fi sanctionati cu amenda intre 10.000 – 20.000 de lei, iar neacordarea de indemnizatii de practica se va traduce in amenzi de pana la 6.000 de lei.

Legea nr. 176 din 17 iulie 2018 privind internshipul a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 626 din data de 19 iulie 2018 si se va aplica din august 2018.

Ai nevoie de servicii de salarizare sau sfaturi despre administrarea personalului tau?

Reinvent Consulting iti pune la dispozitie o echipa de experti care iti pot oferi consultanta sau servicii contabile, de salarizare, etc., in functie de nevoie firmei tale.

  • salarizare de la 60 lei/ angajat
  • contabilitate 175 lei/ luna, in functie de numarul de documente;
  • consultanta fiscala de la 150 lei/ 30 de minute

Detalii tarife si servicii: CLICK AICI! 

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresele de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro / firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *