Cum sa incepi o afacere de succes in agricultura si cum sa o dezvolti?

Afacere in agricultura, Reinvent Consulting

In Romania, agricultura este unul dintre domeniile care sunt in plina dezvoltare. Fiind o tara predominant agricola, business-urile nu trebuie sa ignore potentialul investitiilor in acest domeniu din tara. Iti propunem sa investesti in agricultura din Romania, iata de unde sa incepi!

Cateva date despre agricultura in Romania

Potrivit datelor PwC, Romania avea la nivelul anului 2013 o suprafata agricola utilizata de 13,9 milioane de hectare, dupa Franta (29 mil. ha), Spania (23,6 mil. ha), Marea Britanie (17,3 mil ha), Germania (16,7 mil. ha) si Polonia (14,4 mil. ha), dar mai mare decat cea de care dispuneau Italia (13,1 mil. ha), Ungaria (5,3 mil. ha) sau Bulgaria (5,1 mil. ha).

60% din suprafata agricola utilizata a Romaniei (8,2 mil. ha) o reprezinta terenul arabil, iar din aceasta suprafata circa doua treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel se face ca Romania este unul dintre cei mai mari zece exportatori de cereale din lume (locul noua in lume la exportul de grau si locul sase la exportul de porumb).

Cum poti incepe o afacere in domeniu?

Daca esti aproape convins ca agricultura merita investitia ta, atunci incepe sa faci pasi spre o afacere agricola in tara noastra. Ce trebuie sa stii, inainte de toate, este ca exista cateva aspecte importante de care sa tii cont:

  • Finantarea si durata pana la obtinerea unui profit notabil

Finantarea se poate realiza prin intermediul diverselor programe nationale sau prin ajutorul masurilor Uniunii Europene din Fondul pentru Agricultura. De asemenea, poti cere imprumuturi sau credite de la banci, care favorizeaza micii fermieri sau companiile care doresc sa isi dezvolte echipamentele agricole.

Fii pregatit totusi pentru o perioada de investitii majore si profit destul de scazut. Cand vine vorba despre afacerile agricole, acestea implica si factorii legati de tipul culturilor si perenitatea lor.

  • Zona si specificul culturilor

De asemenea, analizeaza zona geografica, discuta cu experti sau alti oameni de afaceri din domeniu, pentru a alege sa cumperi sau sa investesti in recolte si culturi care, istoric, au avut cele mai bune rezultate in respectiva zona. Daca ai un teren in zonele de campie, poti merge pe cereale, leguminoase sau alte astfel de culturi, in timp ce zonele deluroase sau mai reci pot favoriza cresterea vitei de vie sau a diverselor tipuri de pomi fructiferi.

  • Posibilii parteneri

Dupa ce ai decis exact unde vei dezvolta afacerea si ce mijloace financiare te ajuta sa atingi cele mai bune rezultate, contacteaza diverse companii sau alti oameni de afaceri care pot utiliza materia prima pe care le-o poti furniza.

Spre exemplu, contacteaza firme de panificatie, covrigarii, patiserii, restaurante sau brutarii pentru a le pune la dispozitie cerealele sau semnitele. Orienteaza-te catre dimensiunile afacerii partenerului care sa te avantajeze si pe tine. Nu merge catre companii mari, daca nu vei furniza foarte multe produse intr-un sezon, dar nu incerca nici sa vinzi mai putin, doar pentru a face mai multe contracte.

Negociaza atent preturile de vanzare si fii in acord cu piata si competitia. Fii atent la ce calitate produci si care sunt punctele forte ale produselor tale, in comparatie cu ce ofera piata.

  • Digitalizarea agricola si mecanizarea mijloacelor de productie

Cel mai neglijat aspect in agricultura din Romania este mecanizarea si digitalizarea proceselor care ajuta la marirea recoltei si a productiei. Asadar, alege sa achizitionezi echipamente de ultima generatie, deoarece poti beneficia de subventii de la stat sau UE si, desigur, obtii rezultate mult mai calitative decat competitorii.

Daca totusi, doresti sa te axezi pe produse cat mai naturale si BIO, investeste in cursuri de specializare pentru angajatii tai, pentru a te asigura ca dezvolti produse dupa standarde bine definite si traditionale.

Orice metoda ai alege, indiferent de tipul de cultura pentru care optezi, asigura calitatea la cote inalte si pastreaza-te la curent cu preturile din piata, cu necesitatile si cu noutatile din domeniul de activitate.

Profita de oportunitatile la nivel local, deoarece vei economisi bani pe resurse si vei atrage dezvoltarea in zona ta.

Ai nevoie de ajutor pentru a-ti infiinta firma ta in agricultura?

Iata solutiile propuse de REINVENT CONSULTING:

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresele de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro / firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *