Rubrica de Marti: Intreaba un expert! Ce trebuie sa fac dupa ce infiintez un SRL?

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la urmatorii pasi dupa infiintarea unui societati de tip SRL. 

Doamna Maria Gherea intreaba:

“Buna ziua,

Imi puteti enumera, va rog, pasii ce trebuie parcursi dupa infiintarea unui SRL? Trebuie sa mai achit ceva, sa procur echipamente speciale,sa declar la ANAF, etc.? Multumesc.”

Doamna Georgiana Gaman, Director Financiar, Reinvent Consulting, raspunde: 

Buna ziua,

In primul rand, va trebui sa mergeti la ANAF cu certificatul de inregistrare al SRL si actele de la ONRC, din care rezulta ca noua firma a fost infiintata conform procedurilor legale.

Urmatorii pasi ar fi:

  • Obtinerea Registrului Unic de Control (RUC);
  • Definitivarea procedurii de deschidere a contului curent al firmei;
  • Obtinerea avizelor pentru punctul de lucru, daca e cazul;
  • Obtinerea (sau nu) a codului de TVA.

Cei de la ANAF va vor elibera, la cerere, contra cost, Registrul Unic de Control – cate un exemplar pentru sediu si, daca e cazul, punctele de lucru.

Acest RUC va trebui sa fie in permanenta prezent la sediul social/ punctul/ punctele de lucru. Aceste documente vor fi aratate in cazul controalelor de la ANAF sau institutiile adiacente, iar inspectorii trebuie sa consemneze in ele data si tipul controlului realizat.

In continuare, cel mai bine va indruma un contabil, care sa se ocupe de obtinerea RUC si de inregistrarea declaratiilor lunare sau trimestriale, in functie de activitatea firmei dumneavoastra.

Un alt pas important este sa mergeti la banca, unde aveti deschis contul de capital social sau la o alta banca de preferinta dumneavoastra, si sa definitivati procedura de deschidere a contului curent al firmei.

Daca aveti un punct de lucru deschis, veti avea nevoie, in unele situatii, de autorizatii si avize de la institutii precum:

  • ISU
  • DSV
  • DSP
  • Mediu
  • Primarie, etc.

In functie de obiectul de activitate propriu-zis, aceste avize sunt diferite. Spre exemplu, afacerile in domeniul alimentatiei publice sunt cele care necesita cele mai multe avize, inclusiv o taxa de 3.000 lei pentru avizul de la Primarie.

Ulterior, daca doriti sa achizitionati diverse echipamente, produse, marfa etc. aveti grija la furnizori si verificati cu acestia, inainte de a achizitiona marfa, daca au conditii impuse in ceea ce priveste TVA-ul. Daca nu sunteti platitor de TVA si doriti sa achizitionati marfa de la un platitor de TVA, e posibil ca acesta din urma sa nu doreasca sa incheie tranzactia, din lipsa codului de partea dumneavoastra. Asadar, verificati informatia in prealabil cu furnizorii si posibilii parteneri.

Puteti obtine ulterior, codul de TVA sau puteti astepta pana atingeti plafonul, mai apoi sa optati pentru inregistrarea in scopuri de TVA.

De asemenea, puteti opta pentru tranzactii intracomunitare prin obtinerea codului de TVA valabil pe teritoriul Uniunii Europene..

Despre toate aceste detalii puteti discuta cu un contabil sau consultant financiar. Va stam la dispozitie pentru orice nelamurire la numerele de contact de mai jos sau pe e-mail.”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresele de e-mail:  

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

http://www.facebook.com/reinventconsulting 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *