Ghid inregistrare marca OSIM 2018 – protejeaza-ti brandul de competitie!

Inregistrare marca OSIM Reinvent Consulting
Inregistrare marca OSIM Reinvent Consulting

Marca are rolul de a deosebi produsele sau serviciile unei persoane fizice sau juridice fata de ale altora, intr-o anumita arie geografica. Cum o poti apara de competitorii pe piata? Prin inregistrarea ei la OSIM! Iata un mini ghid inregistrare marca OSIM 2018 – protejeaza-ti brandul de competitie!

Baza legala: Legea nr. 84/1998 privind inregistrarea marcilor si indicatiilor geografice, modificata si completata prin Legea 66/2010.

Ce pot fi considerate marci semne distinctive: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale, forma produsului sau ambalajului sau, combinatii de culori, precum si orice combinatie a acestor semne.

Tipuri de marca

Dupa modul de reprezentare grafica, marca poate fi:

 • Marca verbala – o denumire, un slogan, scrise cu caractere standard
 • Marca figurativa – un element grafic (desen) care nu contine litere sau cifre
 • Marca combinata – o denumire scrisa cu o grafica deosebita si/sau in culori sau o denumire insotita de un element grafic (desen)
 • Marca tridimensionala – marca constituita din forma produsului sau a ambalajului sau orice alt semn specific tridimensional care permite identificarea unui produs sau serviciu.

Dupa natura solicitantilor, o marca poate fi:

 • Marca individuala – solicitantul e persoana fizica sau juridica;
 • Marca colectiva – marca apartine unei asociatii de produsele sau serviciile apartinand altor persoane;
 • Marca de certificare – marca a carui solicitant este o persoana juridica legal abilitata sa exercite exclusiv controlul produselor si serviciilor in ceea ce priveste calitatea, materialul, modul de fabricatie.

Procedura OSIM: Pentru a inregistra ca marca o denumire (sau un slogan), insotita sau nu de un element figurativ (desen), trebuie completat online un  formular tip – cererea pentru inregistrarea unei Marci pe cale nationala si sa achitate taxele prevazute.

Daca marca are o grafica deosebita,  la acest formular se ataseaza o reproducere grafica suficient de clara a marcii, de dimensiune maxim 8×8 cm, in spatiul corespunzator de pe formular si totodata se ataseaza o  pagina separata cu inca 5 reproduceri, de aceeasi dimensiune si culoare cu cea de pe formular.

Atentie:

 • In maxim trei luni de la depunerea cererii de inregistrare de marca, trebuie achitata taxa pentru examinarea OSIM (in caz contrar dosarul urmand a fi radiat pentru neplata taxe);
 • Drepturile asupra marcilor pot fi transmise prin cesiune sau licenta, oricand in cursul duratei de protectie a marcii.
 • Marca are o valabilitate de 10 ani incepand cu data la care a fost depusa cererea de inregistrare si poate fi reinnoita dupa trecerea acestui termen.
 • Marcile inregistrate la OSIM sunt protejate numai pe teritoriul Romaniei

Cum te poate ajuta REINVENT CONSULTING?

Inregistrare marca OSIM: onorariu 550 lei la care se adauga taxele aferente.

Taxe OSIM:

 • Taxe OSIM de examinare pentru o clasa:

– pentru marcile individuale: marca verbala: 506 lei; marca combinata/figurativa/tridimensionala alb/negru: 644 lei; marca combinata/figurativa/tridimensionala cu culori revendicate: 1012 lei.

Pentru fiecare clasa suplimentara se plateste suma de 230 lei.
– pentru marcile colective sau de certificare: marca verbala: 1794 lei; marca combinata /figurativa/tridimensionala alb/negru: 2070 lei; marca combinata/figurativa/tridimensionala cu culori revendicate: 2530 lei.

Pentru fiecare clasa suplimentara se plateste suma de 322 lei.

 • Taxa de depunere: 46 lei
 • Taxa de publicare: 138 lei pentru marcile alb-negru si 460 lei pentru marcile color.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro / firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *