Stabilirea rezidentei fiscale ale unei persoane fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania: Intrebari si raspunsuri ANAF

Stabilirea rezidentei fiscale ale unei persoane fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania_ Intrebari si raspunsuri ANAF Reinvent Consulting
Stabilirea rezidentei fiscale ale unei persoane fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania_ Intrebari si raspunsuri ANAF Reinvent Consulting

Stabilirea rezidentei fiscale ale unei persoane fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania: Intrebari si raspunsuri ANAF.

 “Cum se procedeaza in cazul persoanelor care sunt plecate din tara de 2 ani si sunt stabilite in alta tara. Mai este necesara depunerea documentelor?”

Raspuns ANAF: “Legislatia prevede ca persoana fizica rezidenta in Romania care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, au obligatia completarii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, la care trebuie sa ataseze documente justificative. Ca urmare si dvs.aveti aceasta obligatie, intrucat ati plecat din tara pentru o perioada mai mare de 183 de zile.”

“Mama este angajata cu acte in strainatate si plateste taxe si impozite acolo. Vine o data pe an acasa si nu se angajeaza in tara pe perioada respectiva. Este obligata la declararea rezidentei fiscale?”

Raspuns ANAF: “In cazul expus, mama dumneavoastra are obligatia depunerii Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Chestionarul va fi insotit de documente justificative, astfel incat organul fiscal sa poata stabili statul in care mama dumneavoastra are rezidenta fiscala.”

 “Ce pasi trebuie sa urmeze o persoana la plecarea din tara (angajare in strainatate)?”

Raspuns ANAF: “In cazul in care persoana pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, are obligatia completarii si depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. Ca urmare a analizarii datelor declarate prin formular si a analizarii documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileste rezidenta fiscala si va notifica contribuabilul, daca i se pastreaza sau nu rezidenta fiscala in Romania. Chestionarul poate fi accesat pe site-ul ANAF.”

“Pentru salariatii detasati pe o perioada mai mare de 1 an, impozitele si taxele se calculeaza si platesc in Romania sau sunt considerati rezidenti fiscali in tara unde sunt detasati intrucat perioada de detasare este mai mare de 183 zile? “

Raspuns ANAF: “Pentru veniturile din salarii obtinute de contribuabilii, persoane fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, pentru activitatea desfasurata intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si care sunt platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania, dreptul de impunere revine statului strain daca persoana fizica este prezenta in acel stat pentru o perioada care depaseste perioada prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul in care se desfasoara activitatea. In aceasta situatie, angajatorul care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania si care efectueaza plata veniturilor din salarii catre acesti contribuabili nu are obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe venitul din salarii, intrucat dreptul de impunere revine statului strain in care persoana fizica isi desfasoara activitatea.”

Nota: Raspunsurile sunt preluate de pe pagina de Facebook a ANAF.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro / firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *