Rubrica de Marti: Intreaba un expert! Despre impozitarea unei microintreprinderi dupa infiintarea firmei

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la ce tip de impozitare i se va aplica unei microintreprinderi dupa infiintare.

Domnul Dan Avarvarei intreaba:

“Buna ziua,

Cum pot infiinta o microintreprindere? Ce inseamna acest lucru si ce impozite voi avea de platit?”

Doamna Ramona Bajanaru, Director Juridic, Reinvent Consulting, raspunde:

“Buna ziua,

Orice SRL nou infiintat este catalogat din punct de vedere juridic ca microintreprindere.

Legat de impozitele aferente unei  microintreprinderi, aceasta va fi ori platitoare de impozit pe venit, fie in cazul in care bifeaza niste conditii obligatorii, detaliate mai jos, va fi platitoare de impozit pe profit.

Impozit pe cifra de afaceri

  • 1% pentru SRL-urile care au unul sau mai multi salariati sau 3% pentru cele care nu au salariati.
  • Pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare 1% al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
  • Pentru firmele fara salariati, in situatia in care angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare, noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.

Impozit pe profit

  • Impozitul pe profit presupune aplicarea unei cote fixe de 16% la rezultatul fiscal, care reprezinta diferenta pozitiva dintre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile.
  • In cazul in care veniturile depasesc 1.000.000 de euro intr-un an fiscal, atunci microintreprinderea devine platitoare de impozit pe profit.
  • Conform OUG 25/2018, microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati pot opta, o singura data, sa plateasca impozit pe profit incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva atata timp cat sunt indeplinite conditiile. Calculul si plata impozitului pe profit se va efectua luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv. Prevederea a intrat in vigoare in data de 1 aprilie 2018.

Pentru deschiderea unei firme, va puteti adresa cu incredere consultantilor nostri:

Infiintare SRL: 350 lei (toate taxele incluse);

Infiintare SRL-D: 210 lei (toate taxele incluse);

Infiintare PFA: 210 lei (toate taxele incluse).

Autorizarea la terti: 100 lei (cand nu se deruleaza activitate la sediul social sau nu se deschide punct de lucru).”

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresa de e-mail: firma@reinventconsulting.ro.

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

http://www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *