Cand si cum treci de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderii? Si invers…

 

Cand si cum treci de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderii_Reinvent Consulting
Cand si cum treci de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderii_Reinvent Consulting

In Romania, companiile platesc impozit pe profit in valoare de 16%, daca firma depaseste in cursul anului plafonul de incasari de un milion de euro echivalent in lei, iar daca acest plafon nu e atins, companiile platesc impozit pe veniturile microintreprinderii 1% (daca firma are cel putin un salariat) sau de 3% (daca firma n-are niciun salariat).

Trecerea de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderii

  • Codul Fiscal mentioneaza ca: „Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor”.
  • Astfel, companiile platitoare de impozit pe profit si care la data de 31 decembrie 2018 au inregistrat venituri sub un milion de euro echivalent in lei trec in 2019 la sistemul de impozitare pe cifra de afaceri. Vor plati impozit pe veniturile microintreprinderii.

Trecerea de la impozit pe veniturile microintreprinderii la impozit pe profit

  • Cand o firma depaseste in cursul anului  plafonul de venituri de un milion de euro echivalent in lei este obligata de lege sa devina platitoare de impozit pe profit.
  • Totodata, aceasta schimbare a formei de impozitare se poate face si prin optiune daca firma indeplineste simultan urmatoarele doua conditii:  are un capital social minim de 45.000 de lei si cel putin doi salariati.

Operatiuni la ANAF pentru anuntarea modificarii sistemului de impozitare

  • Modificarea sistemului de impozitare se anunta la ANAF prin modificarea vectorului fiscal, adica prin depunerea: formularului 010 si depunerea online a formularului 700, pana la data de 30 martie (in 2019 teremenul este de 1 aprilie, 30 martie fiind in zi nelucratoare);
  • La trecerea de la impozitul pe veniturile microintreprinderii la impozit pe  profit, declaratiile se depuna la ANAF  in termen de 15 zile de la producerea modificarii.

Atentie!  Companiile cu activitati in domeniul turistic sau al alimentatiei publice sunt obligate sa treaca la regimul de impozitare specific sau la regimul de impozitare mixt (profit + specific), conform Legii nr. 170/2016. Schimbarea regimului de impozitare se face, de asemenea, pana la data de 31 martie a anului din care se datoreaza impozitul specific.

Apeleaza cu incredere la contabilii REINVENT CONSULTING!

  • Abonamentele de contabilitate incepand de la 150 lei/ luna (firma fara activitate);
  • Obtinere cod TVA pe teritoriul Romaniei – 500 lei;
  • Obtinere cod TVA special intracomunitar – 250 lei;
  • Consultanta financiara incepand de la 150 lei/ 30 de minute;

Detalii despre toate serviciile pe parte contabila si financiara oferite de REINVENT CONSULTING gasesti daca dai CLICK AICI!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresele de e-mail financiar.contabil@reinventconsulting.ro / firma@reinventconsulting.ro . Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

www.facebook.com/reinventconsulting

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *