Intrebari si raspunsuri formular A1 – lucratori detasati in alte tari UE

Intrebari si raspunsuri formular A1 - lucratori detasati in alte tari UE Reinvent Consulting
Intrebari si raspunsuri formular A1 – lucratori detasati in alte tari UE Reinvent Consulting

Intrebari si raspunsuri formular A1 – lucratori detasati in alte tari UE

Intrebare 1: Daca sunt detasat in alta tara am dreptul la salariul minim garantat din tara respectiva?

Raspuns 1: Da. In intervalul de timp in care un salariat este detasat cu munca in alta tara din UE, angajatorul trebuie sa respecte normele legale din acea tara in ceea ce priveste salariul minim, orele de lucru, zilele de concediu etc.

Intrebare 2: Vreau sa lucrez cateva luni in strainatate ca si lucrator independent. In acest sens, ce formalitati trebuie sa urmez?

Raspuns 2: In vederea auto-detasarii in alta tara si pentru a ramane asigurat la sistemul de securitate sociala din tara de origine, se solicita formularul A1 de la biroul de lagatura pentru lucratori detasati din tara de origine.

In vederea obtinerii acestui formular, trebuie demonstrat faptul ca activitatile ce urmeaza a fi derulate in strainatate sunt la fel ca cele desfasurate in tara de origine.

Totodata, se va solicita autoritatilor din tara de origine formularul S1 care va dreptul la asistenta medicala atat celui detasat, cat si familiei acestuia in tara de detasare pe durata sederii acolo.In cazul in care se vor face doar vizite de lucru scurte trebuie obtinut doar cardul de  sanatate european. Se obtine de la casele de asigurari de sanatate din tara de origine.

Intrebarea 3: Daca am un accident de munca pe perioada detasarii beneficiez de asigurare medicala in tara de origine?

Raspuns 3: Da, timp de pana la 2 ani, persoana detasata si familia acestuia au acees la  asistenta medicala in baza formularului A1,  care atesta afilierea la sistemul din tara de origine si a cardului european de asigurari sociale de sanatate.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 13 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comercialeevidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu socialmodificare obiect de activitatedeschidereinchidere punct de lucrucesiuni parti socialenumirerevocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *