Invidia poate fi constructiva?!? Daca stii cum sa o intorci in favoare ta, da! Iata cum!

Invidia poate fi constructiva_!_ Daca stii cum sa o intorci in favoare ta, da!Reinvent Consulting
Invidia poate fi constructiva_!_ Daca stii cum sa o intorci in favoare ta, da!Reinvent Consulting

Invidia poate fi constructiva!?! Daca stii cum sa o intorci in favoare ta, da! Sa simti la un moment dat invidie  e omenesc. Cine nu a simtit acel val de emotie negativa, fristrare, deznadejde, furie?!? Fie ca ni se pare cel de langa noi  mai frumos, mai destept, mai bine platit, mai apreciat, mai norocos etc.etc., inevitabil prin inima si mintea noastra se poate plimba …invidia. 

Comparatia cu ceilalti nu inseamna un lucru rau, decat daca prin aceasta comparatie in noi nu se trezesc sentimente de inferioritate, ci sentimente motivationale, sa vrem mai mult de la noi, sa invatam si sa muncim sa atingem rezultate mai bune.

Dar aceste sentimente de inferioritate nu si-ar avea locul daca noi nu le-am da voie sa se inradacineasca. Asa ca invidia, de fapt, nu este legata de o alta persoana, ci e legata de noi. Daca am lucra la cresterea stimei de sine, daca am munci sa fim mai buni, mai pregatiti, mai capabili, atunci comparatia ar fi mai putin ostila. Si ne-ar afecta din ce in ce mai putin.

Cele mai comune motive de invidiat sunt: bunurile materiale, pozitia ocupata la locul de munca, personalitatea sau statutul social.

Intotdeauna comparatia cu altcineva declanseaza in noi acest sentiment manifestat diferit, in functie de personalitatea fiecaruia:

  • Invidia ostila – manifestata prin furie si resentimente fata de fericirea sau succesul altei persoane. De exemplu: basmul Cenusareasa. Mama vitrega, desi avea numeroase avantaje, era stapanita de invidie, o suferinta din cauza careia ajunge sa-si abuzeze constant fiica vitrega pentru calitatile pe care le avea. Atentie: invidia ostila provine dintr-o mare durere interioara. 
  • Invidia depresiva – manifestata printr-un adanc sentiment de inferioritate.

Dar…Invidia poate fi constuctiva! Daca intelegem ca nu suntem invidiosi pe cei din jur, ci de fapt trebuie lucrat la ceea ce suntem ca sa atingem maine un nivel mai ridicat fata de ce avem/ suntem azi, atunci suntem pe drumul cel bun.

Cum? Transformarea invidiei ostile sau a invidiei depresive in invidie constructiva.

Daca spunem despre persoana invidita ca: „merita, a muncit mult pentru a avea asta sau pentru a ajunge aici’ gandindu-ne ca si noi putem evolua, atunci ne canalizam fortele si energia in directia dorita de noi, in loc sa stagnam cu mintea pe rezultatele altuia. Asa ca:

  1. Identificam sentimentul mai sus mentionat, gestionam emotia: “e ok, sunt invidios, vreau si eu ce are x. Sunt chiar frustrat ca x obtine si eu nu!”. E bine sa folosim autoironia si umorul, sa fim cinstiti cu noi, cu ceea ce simtim, chiar daca nu e un sentiment nobil…Aia e, oameni suntem.
  2. Ne canalizam gandul de la x pe noi: “x obtine, e apreciat, frumos, are familie, e mai bine platit! Dar si eu pot sa fac asta. Voi invata, ma voi perfectiona, imi voi slefui calitatile de comunicare, ma apuc de sport, voi arata si ma voi simti de milioane, voi calatori  etc. etc.”
  3. Invidia constructiva este cea care te va motiva, te va face mai creativ: “Cum altii pot, voi putea si eu! Nu voi lasa viata sa treaca pe langa mine, sa fiu invidios pe succesul altuia. Imi voi face drumul meu!”
  4. Gata cu veninul adus de invidie. Fericirea este o stare! Pastreaz-o!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 13 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comercialeevidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu socialmodificare obiect de activitatedeschidereinchidere punct de lucrucesiuni parti socialenumirerevocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

 

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *