Rubrica de Marti: Intreaba un Expert! Daca vreau sa inchid o firma suspendata la Registrul Comertului trebuie reactivata mai intai?

 

rubrica de marti, Reinvent Consulting

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Expertii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara. Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la situatia radierii unei firme care are activitatea suspendata la Registrul Comertului.

Domnul Eduard Florescu intreaba:

“Buna ziua,

Am o firma momentan suspendata la Registrul Comertului. Daca vreau sa o radiez trebuie reactivata mai intai sau se poate inchide asa? Multumesc.”

Doamna Ramona Bajanaru, Director Compartiment Juridic, Reinvent Consulting, raspunde:

„Buna ziua,

Suspendarea, sau sistarea, sau intreruperea activitatii firmei, inregistrata prin mentiune la Registrul Comertului se face pentru o perioada de maximum 3 ani.

Dupa ce trece acest termen, societatea are doua variante de actiune: fie reactiveaza firma si reia activitatea, fie opteaza pentru inchiderea firmei.

In vederea radierii unei firme suspendate, nu este nevoie de reactivarea acesteia, operatiunea juridica poate demara prin primul pas de dizolvare societate, urmat de pasul efectiv de radiere firma.

Foarte important: In vederea inchiderii firmei, societatea trebuie sa nu aiba datorii la bugetul de stat si sa aiba contabilitatea la zi (o firma suspendata are totusi obligatii declarative).

Inchiderea unei firme implica un proces format din 3 pasi:

  • Pasul 1 – Dizolvarea societatii comerciale;
  • Pasul 2 – Lichidarea patrimoniului;
  • Pasul 3 – Radierea societatii comerciale din evidenta Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in raza caruia este inregistrat sediul social al firmei.

Dizolvarea firmei poate avea loc, conform legii, prin trecerea timpului stabilit ca durata a societatii, imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia, declararea nulitatii societatii, hotararea adunarii generale, hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat – pentru motive temeinice, faliment, alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii.

Dizolvarea firmei pregateste urmatoarea etapa – cea a lichidarii patrimoniului. Contabilul va intocmi situatia finala de inchidere.

Radierea firmei

Radierea decurge firesc dupa ce au fost parcurse etapele mentionate mai sus. Odata cu obtinerea certificatului de radiere, persoana juridica nu mai exista.

Cum va poate ajuta REINVENT CONSULTING?

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresele de e-mail: 

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting

 
 
Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *