Contractul de administrare

Contractul de administrare are ca obiect infaptuirea actelor de administare ale unei persoane juridice, de catre un administrator care poate fi atat persoana fizica, cat si persoana juridica. In cea din ultima situatie, persoana juridica va fi reprezentata de catre o persoana fizica. Diferenta dintre cele doua categorii de prestatori consta in special in valoarea patrimoniala angajata pentru raspunderea contractuala.
Prin acte de administrare se intelege activitatea de organizare si de gestionare a activitatii unei societati comerciale sau a unei alte entitati juridice. In vederea cuantificarii rezultatelor, trebuie stabilite criterii de performanta si obiective a caror analiza vor releva nivelul si modul in care administratorul isi indeplineste obligatiile fata de beneficiar. Indicatorii de referinta trebuie stabiliti in mod echitabil, avand in vedere nivelul de performanta inregistrat de catre beneficiar in anii precedenti.
Principalul drept al administratorului este cel de a primi o indemnizatie, de regula, proportionala cu obiectivele atinse. In acest sens, va trebui sa indeplineasca obligatii cum ar fi: conceperea si aplicarea de strategii si politici de dezvoltare; incheierea actelor juridice in numele beneficiarului; organizarea procesului de selectare, angajare si concediere a personalului; reprezentarea beneficiarului in relatiile cu tertii. Avand in vedere riscul la care este supus beneficiarul unui astfel de contract, administratorului ii revine, de asemenea, obligatia constituirii unor garantii banesti, din fonduri proprii, garantii ce urmeaza a fi deblocate la finalizarea contractului, dupa ce se realizeaza predarea de gestiune.
Reinvent Consulting iti ofera un model de contract de administrare.
Reinvent Consulting este marca grupului de firme REINVENT, cu peste 16 ani de experienta pe piata romaneasca. Reinvent Consulting are 8 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.
Daca nu detii o proprietate unde sa-ti poti inregistra sediul social al societatii comerciale, iti punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.
va rog sa ma sfatuiti cu privire la un contract de administrare. trebuie sa fac o marire de salariu pentru administratorul firmei unde lucrez. stiu ca trebuie sa fac un act aditional dar nu gasesc nici un numar de contract de administrare, nu are inscris pe el decat data in care s-a intocmit. este normal ca, contractul de administrare sa nu aiba numar de inregistrare? va multumesc si astept raspunsul vostru
Nu este normal ca un contract sa nu aiba numar. Numarul poate fi gasit la ITM, la inspectorul unde a fost repartizata societatea comerciala. La inspector, veti merge cu numarul de dosar al societatii comerciale, numar de dosar care poate fi aflat si in incinta ITM – la computerul de la intrare – cu CUI-ul si J-ul societatii.
Buna Ziua!
Va rog sa ma lamuriti in legatura cu un aspect privitor la Contractele de administrare mai exact daca ele se pot intocmi in cazul unui bun public(cladire) care apartine domeniului public si se da in administrare unei regii autonome. Mentionez ca in prezent administrarea se face in baza unui protocol in care nu sunt stipulate prea multe clauze.
Teoretic este posibil, indiferent de statutul partilor semnatare, insa pentru un raspuns mai exact trebuie sa cunoastem mai multe detalii.
Buna ziua,
Am si eu o intrebare…contractul de management si contractul de administrare se inregistreaza la ITM? si daca da in baza a ce lege?
Multumesc anticipat pentru raspuns…
Buna ziua, Mihaela!
Contractul de management si contractul de administrare nu se inregistreaza la ITM.
buna ziua,
am o intrebare. am un salariat caruia as dori sa ii desfca contractul individual de munca…cu acordul lui si sa il remunerez printr-un contract de administrare. intrebarea mea este ce atrage un astfel de contract? unde se inregistreaza? ce taxe se platesc in baza unui astfel de contract? multumesc anticipat
Buna ziua!
Contractul de administrare nu se inreg la ITM.
Se calculeaza indemnizatia cuvenita ca orice venituri din salarii cu toate contributiile prevazute pentru salariatii permanenti si se fac viramente; se intocmeste FF1 la sfarsitul anului fiscal.
multumesc pentru raspuns. as dori sa va mai intreb insa ceva: daca fac acest contract de administrare persoana respectiva ar trebui sa fie administrator-inregistrat la registrul comertului sau se poate si fara inregistrare? multumesc anticipat
Persoana care urmeaza sa fie administrator la o societate comerciala se inregistreaza obligatoriu la Registrul Comertului.
multumesc foarte mult
pt.cineva care are un contract de administrare se calculeaza C.A.S. sau trebuie sa-si depuna o declaratie de asigurari sociale la casa de pensii ?
multumesc
Mai REINVENT hai sa-ti spun ceva. Daca nu ai informatiile asa cum trebuie nu mai da indicatii la alti. Contractul de management nu functioneaza ca un venit asimilat salariilor ci ca un venit din activitati de comision si mandat! Ca de ex. asigurarile sociale se fac in nume propriu – administratorul ca persoana – si nu le face societatea. Ca efect – nu societatea le plateste ci asiguratul personal. Si, ca atare, nu le declara societatea ci asiguratul. La casa de sanatate insa, aceste venituri sunt considerate asimilate salariilor, se declara de societate si se platesc in consecinta. mai putin contributia pentru concedii care e facultativa.
Stiu ca e o nebunie generala…insa asta e regula!
Dupa ce mai ai noutati de valoare mai posteaza raspunsuri!
cu bine!
Ca urmare a intrebarilor repetate si a raspunsurilor fragmentate, devin necesare urmatoarele explicatii cuprinzatoare, verificate si verificabile:
Contractul de administrare NU se inregistreaza la ITM.
Venitul rezultat de pe urma unui contract de administrare NU este asimilat venitului din salarii, decat din punctul de vedere al contributiilor la asigurarile sociale de sanatate
In cazul unui asemenea contract, NU se calculeaza TOATE contributiile ca si la un salariat permanent.
Cum se procedeaza:
– se inregistreaza contractul in societatea comerciala respectiva (mentiunea privind numirea/schimbarea administratorului se inregistreaza si la Registrul Comertului),
– se retine la sursa contributia individuala pentru Asigurari Sociale de Sanatate pe care o vireaza societatea in numele administratorului,
– se retine la sursa si impozitul de 16%; impozit retinut= (indemnizatie bruta-contributie individuala la Sanatate)x16%
– pe langa cele doua retineri la sursa, se mai calculeaza si vireaza contributia societatii la Asigurarile Sociale de Sanatate.
Toate cele trei se si declara de catre societatea comerciala, folosindu-se Declaratia 100, Declaratia 102, respectiv declaratia de la Sanatate.
Administratorul este insa cel care are obligatia incheierii unui contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii, in baza caruia isi vireaza singur contributiile la asigurarile sociale, raportate la indemnizatia primita conform contractului de administrare.
Am rugamintea sa-mi impartasiti parerea dvs. cu privire la contractul de management : este un venit asimilat salariilor si se achita toate taxele, mai putin comision ITM sau mai sunt si alte taxe care nu ar trebui platite?
Multumesc
@ Kamilica
Extras din Legea 31 a societatilor comerciale
Art. 152. – (1) Directorii sunt raspunzatori pentru neindeplinirea indatoririlor lor. Prevederile art. 1371 alin. (3), ale art. 1441, 1443, 1444, 150 şi ale art. 15312 alin. (4) se aplică directorilor în aceleaşi condiţii ca şi administratorilor.
(2) Remuneraţia directorilor, obţinută în temeiul contractului de mandat, este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit legislaţiei în materie.
(3) Prin derogare de la art. 5 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, remuneraţia directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligaţiilor decurgând pentru director şi societatea comercială din legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislaţia privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi din legislaţia privind asigurările de sănătate.
Extras din Codul Fiscal
Art. 55. – (1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
a) indemnizaţiile din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii de demnitate publică, stabilite potrivit legii;
b) indemnizaţii din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii alese în cadrul persoanelor juridice fără scop patrimonial;
c) drepturile de soldă lunară, indemnizaţiile, primele, premiile, sporurile şi alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii;
d) indemnizaţia lunară brută, precum şi suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societăţi naţionale, societăţi comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar, precum şi la regiile autonome;
d1) remuneraţia obţinută de directori în baza unui contract de mandat conform prevederilor legii societăţilor comerciale;
d2) remuneraţia primită de preşedintele asociaţiei de proprietari sau de alte persoane, în baza contractului de mandat, potrivit legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari;
e) sumele primite de membrii fondatori ai societăţilor comerciale constituite prin subscripţie publică;
f) sumele primite de reprezentanţii în adunarea generală a acţionarilor, în consiliul de administraţie, membrii directoratului şi ai consiliului de supraveghere, precum şi în comisia de cenzori;
g) sumele primite de reprezentanţii în organisme tripartite, potrivit legii;
h) indemnizaţia lunară a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale;
i) sumele acordate de organizaţii nonprofit şi de alte entităţi neplătitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţia primită pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, pentru salariaţii din instituţiile publice;
j) indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generală a acţionarilor;
– Lit. b) şi f) ale alin. (2) au fost modificate prin art. I, pct. 47 din O.U.G. nr. 109/2009.
—————————————————————
In concluzie, legea s-a modificat, si daca inainte dadea voie ca anumite venituri obtinute de administratori sa nu fie asimilate veniturilor din salarii, acum aceste “facilitati” nu se mai aplica.
Prin urmare, raspunsul nostru dat anterior era corect la momentul respectiv.
Acum insa, referindu-ne la intrebarea adresata de dumneavoastra, indiferent cum incadram contractul de management – daca se asimileaza unui contract de mandat pentru un director, sau un contract de administrare, el se asimileaza unui venit salarial, si prin urmare se inregistreaza la ITM si se calculeaza toate contributiile, inclusiv comisionul ITM, deoarece este normal ca vechimea respectiva sa fie recunoscuta in cartea de munca.
as avea si eu o intrebare legata de contractul de administrare.
daca modific prin act aditional o parte din indicatorii de performanta stabiliti in contractul de mandat , acest act aditional il mai inregistrez la registrul comertului? multumesc.
@ Ada
Atat timp cat modificarea cuprinsa in actul aditional la contractul de mandat se refera strict la modificarea indicatorilor de performanta stabiliti initial, nu este necesara depunerea unui astfel de act aditional la Registrul Comertului. Daca, de exemplu, modificarea era cu privire la restrangerea atributiilor – e.g. administratorul nu mai beneficiaza de puteri depline – intr-adevar era necesar sa se depuna un astfel de act aditional la Registru.
Buna ziua! Dupa ce am citit toate intrebarile si raspunsurile dvs., eu am inteles urmatoarele: daca am un contract de administrator, acesta nu trebuie declarat la ITM, trebuie facut contract cu casa de pensii pentru ca este obligatoriu, trebuie facut contract cu casa de sanatate pentru care apoi in fiecare luna trebuie dusa declaratie, si declaratiile 100 si 102 la finante. Am inteles corect? Practic cu ITM nu ai nici o treaba. Va multumesc.
Si mai am o intrebare. In actul constitutiv administratorul este fara remuneratie iar noi vrem sa-i acordam remuneratie. Facem un act aditional care trebuie dus neaparat la Registrul Comertului?
@ Dana
Ati inteles corect – contractul de administrare nu se inregistreaza la ITM, insa platitorul de venituri are obligatia retinerii la sursa a contributiilor individuale de asigurari sociale, de sanatate, somaj, si obligatia calcularii contributiilor angajatorului pentru aceleasi asigurari.
Buna ziua !
Intr-o societate pe actiuni constituita prin metoda de acum celebra “MEBO” cum credeti ca trebuie incheiat contractul de administrare ?
Credeti ca este normal ca fara sa cunoasca continutul contractului, obiectivele si criteriile de performanta pe care membrii consiliului de administratie trebuie sa le indeplineasca, adunarea generala ordinara poate sa delege atributiile de negociere unei singure persoane care este actionar dar in acelasi timp si salariat ? Nu apare un conflict de interese ? Cum ar putea sa apere interesele societatii un astfel de negociator aflat intr-o dubla ipostaza : salariat si actionar in acelasi timp ? Daca totusi adunarea generala ordinara manipulata si in nestiinta de cauza acorda unei astfel de persoane dreptul de negociere,ce poate face un alt actionar nemultumit pe buna dreptate de acest fapt – dubla calitate a negociatorului dar si de lipsa criteriilor de performanta cuantificabile din contractul de administrare ?
Buna ziua,
Imi spuneti va rog ce documente trebuie intocmite la incetarea unui contract de management ca urmare a demisiei (renuntarii mandatarului)?
Va multumesc anticipat!
Adriana
@ Adriana
Daca nu a fost inregistrat contractul de management la ITM (- nu este obligatorie inregistrarea acestui tip de contract la ITM) atunci se face un act aditional la contractul de management pentru rezilierea contractului si un Proces Verbal de predare-primire a tuturor obiectelor de inventar primite de titularul contractului de management.
Daca, insa, contractul respectiv a fost inregistrat la ITM, trebuie parcurse toate etapele de incetare a contractului similare cu cele pentru un contract de munca normal.
Buna ziua, am o intrebare la dumneavoastra, contractul intre firma si administrator unde trebuie inregistrat? trebuie sa il trec in revisal sau sa completez ceva declaratie la finante? Ms.
@ Cosmin
Contractul de administrare semnat intre firma si administrator se inregistreaza la ANAF doar in situatia in care administratorul este strain. Nu trebuie trecut in Revisal .
Buna ziua,
prin actul constitutiv este numit o pers fizica drept administrator, care este in acelasi timp si asociat.De asemenea, administratorul desemnat are si alte venituri, respectiv un CIM la o alta societate.Dorim sa incheiem un contract de administrare cu aceasta pers, prin care sa fie remunerat pt activitatea prestata, asadar:
1. Mai trebuie depus la ONRC, noul contract de administrare din moment ce figureaza deja in Statut ca administrator al societatii?
2.Pe contract , este necesara semnatura tuturor asociatilor(3) societatii sau e suficient doar semnatura administratorului in numele ambelor parti – societate/administrator.
3.In raspunul din 14.10.2011 , spuneti ca acest contract se inreg la ITM iar in raspunsul din 13.10.2011 nu mai este nevoie de aceasta inreg la ITM , avand in vedere ca administratorul i se va retine aceleasi cotizatii ca unui salariat.
@ Ioan
1. Contractul de administrare nu se depune la Registrul Comertului.
2. Adunarea asociatilor/actionarilor hotareste alocarea unei sume catre administrator prin semnarea unui contract de administrare. Pe contract este necesara existenta semnaturii tuturor asociatilor, sau a unui alt asociat cel putin, desemnat prin aceeasi hotarare precizata anterior si a administratorului. Nu este suficienta aceeasi semnatura in ambele parti.
3. Raspunsul din 13.10.2011 este cel corect – nu se mai inregistreaza la ITM dar i se vor retine toate contributiile si taxele aferente.
un administrator asociat unic angajat la propriu SRL mai poate incheia un contract de managment(administrare),daca da am inteles ca se platesc contributii sociale ca si angajator platesc cas,pensie,impozit,sanantate si ca si angajat platesc la fel sau sanatate platesc ca persoana fizica?
@ Timip10
Da, se poate incheia si un contract de administrare al firmei respective. In situatia prezentata se vor plati toate impozitele si taxele salariale atat pentru contractul individual de munca cat si pentru contractul de management.
eu stiam ca pt contr de management firma plateste numai 10%impozit si nimic altceva.restul ramane obligatia managerului.nu e asa?
Perioada unui Contract de mandat comercial poate fi considerata vechime in munca? Multumesc.
Contractul de Manegement,in echipa manageriala, este NUMAI contract de administrare a societatii,conf. Legii 31/1990 actualizata.Activitatea echipei manageriale se verifica prin indicatorii de performanta stabiliti de autoritatea ierarhica si Registrul de Procese -verbale lunare.Managerii raspund numai de votul propriu dat si opiniile exprimate.Membrii echipei pastreaza si Contractul individual de munca daca au si Fisa de atributii pe functia executiva exercitata efectiv,individual,distinct de atributiile de manager exercitate numai in echipa, prin vot.
Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate.
Presedintele unei Asociatii de Proprietari are contract de mandat pana la alegerile urmatoare.In sedinta s-a stabilit o retributie pentru activitatea depusa de 200 lei.
Ce se vireaza la buget pentru acest contract de mandat avand in vedere ca este presedintele are certificat de invaliditate grad 2 si este scutit de impozit si este si pensionar cu acest grad de invaliditate.Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima Lidia Manea
@ Manea
Raspundem, din pacate, cu informatii care nu sunt de natura sa va aduca imediat solutia in problema mentionata. Nefiind o situatie cu care sa operam in mod curent, problema necesita o documentare destul de ampla.
Va indicam serviciul nostru de consultanta. Pe acesta cale, unul dintre consultanti va putea sa identifice solutia. Ne puteti face solicitarea folosind formularul de contact.
@ Manea
pensionarul cu gradul 2 de invaliditate nu poate lucra nici macar 2 ore, legal; altfel, ar inseamna ca nu are grd. 2, ci a a avut ‘pile’ la comisie; i se va face poprire pe pensia incasata necuvenit…
Buna ziua. Vreau sa infiintez un SRL si sa numesc ( fara a fi remunerat) un administrator care se va ocupa nu numai de administrare, ci va muncii efectiv in firma (adica va fi singurul angajat). Va avea mana libera in ceea ce priveste toata administrarea firmei, de aceea intrebarea este ce fel de contract sa inchei si unde sa il inregistrez ? Acest contract ridica pentru mine 2 probleme : doresc sa fie un contract legal incheiat ( nu stiu daca sa il inchei prin notariat sau inregsitrat la Registrul Comertului sau alta varianta), pentru ca vreau sa “fiu pusa la adapost”, adica respectivul administrator sa raspunda pentru orice actiune pe care o face in numele firmei (adica sa raspunda, civil, penal, administrativ, etc) si a doua problema este ca el va muncii efectiv in firma pe un alt post ( ex. mecanic auto ). Deci nu stiu cum sa combin acest contract de administrare cu statutul lui de lucrator si pe alt post. Va multumesc
@ Mihaela
Functia de administrator este incompatibila cu orice functie de executie. Deci pentru a angaja raspunderea unei persoane ca administrator nu puteti decat sa incheiati un contract de munca pentru aceasta functie (care se inregistreaza la ITM), sau contract de mandat cu recomandarea de a apela la serviciile unui jurist sau avocat care sa introduca clauzele privitoare la raspunderea civila, penala etc.