Clarificari privind “plata/ neplata TVA” si “platitor/ neplatitor de TVA”

Destul de multe persoane fara o pregatire in domeniul contabilitatii, care au facut primul pas in afaceri (infiintarea unei societati comerciale), ori care urmeaza sa-l faca, fac confuzie intre plata sau neplata TVA datorata la stat – pe de-o parte si optiunea pentru a fi agent economic platitor sau neplatitor de TVA – de cealalta parte.Platitor sau neplatitor de TVA. Plata si neplata TVA

A fi neplatitor de TVA inseamna a nu evidentia TVA in contabilitate, in timp ce “neplata TVA” presupune faptul ca agentul economic datoreaza la stat TVA si ca nu a platit datoria. Reamintim ca am discutat in detaliu aspecte privind optiunea pentru firma platitoare de TVA sau neplatitoare de TVA in articole special dedicate (urmati link-urile).

Clarificari:

Daca agentul economic alege sa fie platitor de TVA, la un moment dat, in evidenta contabila va fi evidentiat TVA datorata catre stat. Societatea comerciala respectiva poate opta pentru plata sau neplata TVA pe care o datoreaza (!), nu pentru plata/neplata TVA in general. Legea da posibilitatea societatilor comerciale sa nu plateasca TVA datorata, daca se anticipeaza ca suma respectiva va scadea prin compensare cu viitoarea taxa pe valoare adaugata de recuperat. In situatia in care se anticipeaza aceasta compensare si se opteaza pentru a nu plati respectiva suma, la obligatia stabilita a fi de plata se vor calcula si adauga penalitati de intarziere. In situatia in care se opteaza pentru plata obligatiei stabilite, suma platita nu se mai compenseaza in viitor cu TVA de recuperat.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

9 Comments

  1. Mihut 7 August 2009 Reply
  2. Reinvent Consulting 13 August 2009 Reply
  3. andreea 4 October 2011 Reply
  4. Reinvent Consulting 4 October 2011 Reply
  5. Anca 16 November 2011 Reply
  6. Reinvent Consulting 18 November 2011 Reply
  7. Diana 16 February 2012 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *