Dizolvarea si radierea unei societati comerciale (I)

UPDATE:Citeste aici articolul actualizat in 2016 despre DIZOLVARE SI RADIERE FIRMA!

Dizolvarea societatilor comerciale are loc, conform legii, prin trecerea timpului stabilit ca durata a societatii, imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia, declararea nulitatii societatii, hotararea adunarii generale, hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat – pentru motive temeinice, falimentul societatii, alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii. Dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii. Dizolvarea firmei are loc fara lichidare, in cazul fuziunii ori divizarii totale a societatii sau in alte cazuri prevazute de lege. Dizolvarea societatii inainte de expirarea termenului fixat pentru durata sa are efect fata de terti numai dupa trecerea unui termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Transmiterea patrimoniului are loc (si societatea isi inceteaza existenta) la urmatoarele date:Dizolvarea si radierea unei societati comerciale

 1. daca nu s-a facut opozitie, pe data expirarii termenului de introducere a opozitiei
 2. daca s-a facut opozitie, pe data la care a devenit irevocabila hotararea de respingere a opozitiei sau, dupa caz, hotararea prin care se constata ca societatea sau asociatul unic a platit datoriile ori a oferit garantii acceptate de creditori sau a convenit cu acestia un aranjament pentru plata datoriilor.

Cand sunt mai multi asociati, exista situatii in care se doreste dizolvarea unui s.r.l. inainte de expirarea termenului fixat ca durata a societatii. Printre motive pot fi neintelegerile grave dintre asociati, care impiedica functionarea societatii. In acest caz, dosarul de inregistrare urmeaza a fi depus la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul in a carei raza teritoriala isi are declarat sediul social firma si trebuie sa contina documentele necesare parcurgerii etapei de dizolvare si etapei de radiere.

Pentru dizolvare, pe langa cerere si taxele legale, dosarul trebuie sa cuprinda:

 • actul prin care se modifica actul constitutiv, in original si in copie
 • eventual, avizele prealabile prevazute in legile speciale (in original)
 • plata taxei de publicarea a actului modificator in Monitorul Oficial

Dupa trecerea a 30 de zile de la data publicarii actului modificator in Monitorul Oficial (Partea IV) se trece la etapa a II-a – radierea. Despre aceasta etapa vom vorbi in articolul urmator.

Reinvent Consulting va asigura servicii de infiintari de societati comerciale, de inscriere de mentiuni la Registrul Comertului (schimbari sediu, extindere obiect de activitate, cesiuni, deschideri/inchideri puncte de lucru etc), de evidenta financiar-contabila, de inregistrare de marci, desene si modele industriale la OSIM in Bucuresti, Ilfov si in toata tara. De asemenea, aveti la dispozitie Serviciul Dizolvare-Lichidare voluntara si Radiere.

Pentru programari si detalii veti folosi numerele de telefon (021) 318.69.60 sau 0734.504.000.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

19 Comments

 1. Ramona 12 December 2008 Reply
 2. Reinvent Consulting 12 December 2008 Reply
 3. ionut 5 May 2009 Reply
 4. MIHAELA 6 May 2009 Reply
 5. vlad george 1 December 2009 Reply
 6. Reinvent Consulting 8 December 2009 Reply
 7. Reinvent Consulting 8 December 2009 Reply
 8. Alexandru 18 April 2010 Reply
 9. Mariana 21 October 2010 Reply
 10. Reinvent Consulting 26 October 2010 Reply
 11. Oana 9 November 2010 Reply
 12. simona 15 February 2011 Reply
 13. ana 22 July 2011 Reply
 14. Sanda 28 July 2011 Reply
 15. constantin 18 November 2011 Reply
 16. Reinvent Consulting 24 November 2011 Reply
 17. Reinvent Consulting 24 November 2011 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *