Restrictii fixate prin lege la denumirea unei s.c.

In alegerea denumirii societatii comerciale, multi asociati cauta obtinerea unei anume legitimari, a unui anume avantaj fata de concurenti. De multe ori, pentru obtinerea acestui avantaj, se recurge la folosirea in denumirea firmei a cuvintelor “roman”, “Romania”, “national” care sugereaza ideea de autoritate, de organism al statului.

Exista mii de asemenea societati, numai ca folosirea acestor cuvinte in denumire este conditionata de respectarea legii. Daca statul este actionar majoritar la noua societate comerciala, folosirea acestor cuvinte in denumirea societatii este indreptatita.

Pentru celelalte situatii, legea prevede acceptarea folosirii cuvintelor la care ne referim:

  • daca societatea comerciala este infiintata deja, din totalul cifrei de afaceri a ultimului an, veniturile provenite din export reprezinta macar jumatate;
  • in cazul in care cuvantul folosit in denumirea societatii comerciale este justificat de necesitatea diferentierii din punct de vedere geografic avand in vedere faptul ca, la persoana juridica romana la care ne referim, unic actionar/asociat este o persoana juridica straina;
  • cuvantul “roman”, sau cuvinte derivate din acesta, folosesc diferentierii geografice a reprezentantei societatii comerciale ori a altor forme de reprezentare a acesteia fara personalitate juridica (de exemplu, sucursala).

Autoritatea care trebuie sa-si dea acordul in ce priveste folosirea in cadrul denumirii unei societati comerciale a cuvintelor “roman”, “Romania”, “national”, precum si “institut” si derivatele acestora, sau a unor sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor de stat, este Secretariatul General al Guvernului, care va comunica acordul sau refuzul eliberarii acordului dupa 10 zile de la inregistrarea solicitarii. Acordul scris este valabil atat timp cat este valabila si respective rezervare de denumire.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *