Inchidere/ desfiintare firma

Inchidere/ desfiintare a unei societati comerciale

Inchidere/ dizolvare firma

Ceea ce – in termeni comuni – este cunoscut drept “Inchiderea firmei“, sau “desfiintarea firmei“, constituie un parcurs cu trei opriri:

  • Pasul 1 – Dizolvarea societatii comerciale,
  • Pasul 2 – Lichidarea patrimoniului societatii comerciale,
  • Pasul 3 – Radierea societatii comerciale din evidenta Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in raza caruia este inregistrat sediul social al societatii.

Pe scurt, Dizolvare-Lichidare-Radiere.

Prevederile legale in materie pot parea dificil de inteles pentru persoanele care nu au pregatir

e juridica, asa incat ne-am rezumat aici la a prezenta doar cateva informatii generale.

Cauzele dizolvarii unei societati comerciale

Dizolvarea poate fi consecinta unei situatii de drept sau de fapt si poate fi expresia vointei asociatilor (cum este cazul dizolvarii voluntare), sau a unor persoane, institutii, factori, imprejurari din exterior. Dizolvarea societatii comerciale pregateste urmatoarea etapa – cea a lichidarii patrimoniului.

Lichidarea voluntara a unei firme

In cazul lichidarii voluntare, dupa stingerea datoriilor catre creditorii societatii, asociatii pot cadea de acord cu privire la repartizarea activelor ramase. Daca asociatii nu ajung la acest acord, procedura de lichidare se va derula conform legii (cu numirea unui lichidator).

In situatia in care societatea se gaseste in insolventa vadita, sau in insolventa iminenta, incetarea existentei persoanei juridice se va face prin procedura numita faliment.

Pentru cazul lichidarii voluntare, daca societatea comerciala avea asociat unic, dupa plata eventualelor datorii, patrimoniul societatii este transmis, fara lichidare, catre asociatul unic si societatea inceteaza sa mai existe de la data expirarii termenului de introducere a opozitiei (daca nu s-a facut opozitie)/de la data la care hotararea de respingere a opozitiei (sau, dupa caz, care constata ca datoriile au fost acoperite) a devenit irevocabila.

Radierea unei firme

Radierea decurge firesc dupa etapele amintite. Odata cu obtinerea certificatului de radiere, persoana juridica inceteaza sa mai existe.

In ultima perioada si – din pacate – cu precadere in cea care va urma, drept consecinta a greutatilor economice cu care se confrunta, un numar crescand de societati comerciale se indreapta catre un final nefericit, sau – cel putin – nedorit la inceputul parcursului de afaceri. Daca randamentul afacerii este scazut si perspectivele de redresare lipsesc, este recomandabila cantarirea atenta a situatiei. Se poate opta pentru suspendarea activitatii, sau pentru dizolvarea, lichidarea si radierea societatii comerciale. Bineinteles, daca doriti sa renuntati la firma, mai aveti la dispozitie si posibilitatea cesionarii (vanzarii) societatii (si cu privire la aceasta va putem ajuta!)

Servicii de Dizolvare-Lichidare voluntara si Radiere SRL

Pentru serviciile de suspendare a activitatii si de dizolvare- lichidare voluntara si radiere SRL, va asteptam la o discutie preliminara la tel. 021.3186960, sau 021.3194516. Despre tarifele privind dizolvarea-lichidarea voluntara, aflati detalii la pagina dedicata.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

One Comment

  1. Prunes 23 January 2014 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *