Raportari din ce in ce mai sumbre

Doua studii, unul al Coface Romania si unul al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, confirma concluziile din ce in ce mai pesimiste despre situatia actuala. Aproape 40 de mii de IMM-uri au fost radiate in al doilea semestru al anului trecut, cu aproape 60% mai mult fata de semestrul II din 2008. De asemenea, in semestrul II al anului trecut s-au inregistrat cca 53 de mii de inmatriculari, cu aproape 20% mai putin fata de perioada similara a anului 2008. Reprezentantii CNIPMMR mai mentioneaza ca numarul mediu de salariati din IMM-uri a scazut in medie cu 16% in semestrul al doilea din 2009, fata de aceeasi perioada din 2008.
In primul trimestru din 2010, numarul companiilor insolvente aproape s-a dublat. Din cele aproximativ 9800 de societati comerciale, cate aproximativ 4000 de societati se aflau in procedura generala de insolventa si in procedura de faliment, cca 1400 in procedura simplificata de insolventa. O parte din aceasta crestere se datoreaza si termenelor de aproximativ 6 luni date de instantele judecatoresti, insa este evidenta tendinta de crestere, iar rezultatele nedorite ale situatiei din prezent se vor evidentia in urmatoarele rapoarte publicate. Numarul de falimente din 2009 a crescut cu 27% fata de cel din 2008, iar comertul, distributia si constructiile reprezinta mai mult de 50% din falimentele din 2009.

Pulsul se simte si in numarul de solicitari adresate compartimentului din cadrul companiei Reinvent care se ocupa de lichidari de societati. Au crescut atat cererile de informatii, cat si numarul de clienti.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *