Romania – Italia: 25.000 la 6.000

Exista, poate, foarte putine capitole bune la care Romania ar putea sa aiba un scor mai bun decat o tara vest-europeana. De aceea poate parea chiar incredibil un scor de 25.000 la 6.000 pentru Romania la capitolul “spirit antreprenorial”.

Mai exact, intr-un articol cu iz de PR dat presei de agentia Mediafax, responsabilii unei banci italiene din tara noastra mentioneaza faptul ca detin situatii din care reiese faptul ca cca 25.000 de societati comerciale din Italia sunt fondate de cetateni de origine romana, in timp ce in Romania exista doar cca 6000 de societati comerciale active apartinand unor cetateni italieni. Cele 6000 de societati comerciale active detinute de cetateni italieni constituie aproximativ o jumatate din totalul societatilor active cu proprietari italieni din Europa Centrala si de Est.

Poate ca mandria nationala se trezeste in cate un cititor si-i mangaie orgoliul trimitind pe fata un zambet, mai mare sau mic – doar in coltul gurii. Insa chiar este vestea un motiv de bucurie?

Doar la o prima vedere! Pentru ca scorul nu inseamna numai faptul ca avem un oarecare spirit antreprenorial  ci si ca Romania nu ofera conditii atat de bune pentru un antreprenor dintr-o tara vest-europeana; avem birocratie, avem mita, avem legi care se schimba usor si se aplica greu, avem Рdeci Рun mediu economic nesigur, neprimitor, avem infrastructura proasta.

Apoi trebuie sa tinem cont de faptul ca in Italia traiesc, din estimari, cca 1 milion de romani. Doar 25.000 dintr-un milion au afaceri. Adica 2,5 %. E cam putin. In Romania cati italieni traiesc? Mario Cospito, Ambasadorul Italiei in Romania, vorbea recent intr-un interviu despre 100.000 de cupluri mixte de italieni si romani in Romania. Probabil ca numarul total al italienilor ar fi undeva in jur de 150 de mii.

Apoi nu se vorbeste si de cifrele de afaceri. Poate ca o singura companie italiana din Romania are cifra de afaceri mai mare decat cele 25.000 ale romanilor din Italia, sau cat 5.000 la un loc…

Asa ca, in urma citirii articolului, ramane doar iluzia unei reusite a spiritului antreprenorial al romanilor si – bineinteles – numele bancii proaspat reaccesat in memoria cititorului. Si aceea tot italiana!

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *