Tara tuturor posibilitatilor…

Gandim, probabil, ca o tara a tuturor posibilitatilor este aceea in care poti sa faci ce-ti doresti si in care simti ca sansele de a-ti implini visele sunt semnificativ impulsionate de sistem, de oameni, de contexte etc.

Dar nu cumva sintagma poate sa insemne si ca orice este posibil? Nu neaparat lucruri pozitive!

Nu cumva cresterea peste noapte cu 5 puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata, pana la 24%, este o trasatura caracteristica unei tari in care totul este posibil??!

Ce va genera masura de a creste TVA-ul cu 5%, in cazul in care nu va fi declarata si ea neconstitutionala si se va aplica de la 1 Iulie?

TVA se va rasfrange asupra preturilor tuturor produselor si serviciilor. Deci va creste pretul inclusiv la alimentele de zi cu zi. Evident, va creste si costul benzinei, efect care va genera si el o crestere a tot ce depinde de costul combustibililor. Costul combinat al acestor doua cresteri poate fi de aproximativ 7-8%.

Nesiguranta climatului economic (cu toate sutele de mii de persoane date in somaj, sutele de mii de persoane care nu-si mai pot plati ratele, miile de falimente etc.) va avea ea insasi o influenta nefasta asupra cursului de schimb: un curs de 4,5 lei-5lei/euro ar putea fi considerat obisnuit incepand de prin toamna; probabil ca dolarul va creste cu mai mult decat cei 0,2-0,7 lei in cazul euro, fiind moneda mai puternica acum. Cresterea cursului va alimenta, foarte probabil, din nou, o spirala a cresterii pretului la combustibili si – ulterior – la tot ce presupune in vreun fel consumul acestora.

Pe fondul acesta, tinta de inflatie despre care se vorbea pana mai ieri va fi clar depasita; s-ar putea ajunge la 10-12%. Adica peste cateva luni, chiar si avand aceiasi bani, vom resimti ca suma din buzunarul nostru este mai mica cu 10-12%.

Cei care au credite cu dobanda variabila vor avea de platit dobanzi mai mari, pentru ca la calculul lor se tine cont de ROBOR (adica dobanda la care bancile se imprumuta intre ele). Atentie mare, deci, la credite!

Daca aveti bani de pus deoparte, trebuie sa stiti ca randamentele la finalul anului – tinand cont si de inflatie si de impozitul pe dobanzi – vor fi de la -1-1,5% pana la undeva la -2,5 – 3%. Observati ca sunt scrise cu semnul “minus”! Adica, per ansamblu, veti pierde, chiar tinandu-i la banca. Ar merita investiti, daca exista experienta si curajul necesare. …un curaj de om in tara tuturor posibilitatilor.

Cat s-a luat, de fapt, marind TVA cu 5%?

Raspuns: mult mai mult decat in situatia care a trebuit, in cele din urma, evitata (si anume micsorarea cu 15% a pensiilor). Evident, vor fi afectate toate clasele sociale, iar pensionarii vor ajunge sa se hraneasca doar cu speranta ca vine vara …cealalta! Pana atunci, vorba cantecului: “criogenia salveaza Romania”! Ar mai fi putin timp sa se inventeze. Si ceva sanse, caci suntem in tara in care orice este posibil!

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *