Bani din Fantana…la Brasov.

Zilele acestea, probabil, unul din cinci romani vorbeste despre firma care a raportat pentru 2009 un profit record pentru Romania: aproximativ 3,68 mld euro.

American European Marketing & Enterprises S.A. a dat de bani, se pare, nu intr-un sac, ci intr-o fantana fara fund. Societatea este inregistrata cu sediul in satul Fantana, comuna Hoghiz, judetul Brasov, iar obiectul principal de activitate este (Atentie!) cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii.

Raportat la Produsul Intern Brut al Romaniei (care in 2009 a fost de 115,9 mld. Euro) profitul raportat de AEME pentru anul 2009 constituie un procent deloc neglijabil; se vorbise despre 2,5% in presa, insa procentul real este de 3,17%.

Site-ul AncheteOnline.ro, care a relatat initial (se pare) despre caz, mentioneaza ca societatea a incercat sa-si majoreze capitalul social – cererea fiind respinsa de catre Registrul Comertului. De asemenea, mai mentioneaza si numele actionarilor, precum si procentele acestora din actiunile societatii. Este vorba despre 5 cetateni romani si 2 straini (de cetatenie germana).

American European Marketing & Enterprises S.A.  a declarat aceeasi cifra de afaceri cat a fost trecut si in dreptul profitului si nu are angajati. Intervievat de Capital.ro, Sorin Blejnar, Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a explicat ca asociatii au supraevaluat, cu mult peste valoarea lor, actiunile pe care le detin la o companie din SUA si le-au trecut pe societatea comerciala din Romania, supraevaluarea respectiva – conform normelor Codului Fiscal – nefiind impozitata decat in cazul instrainarii. Tot Presedintele ANAF a declarat ca se deruleaza o ancheta in colaborare cu autoritatile fiscale germane si americane pentru a fi inteles mecanismul financiar.

Cel putin deocamdata, din cate ne dam seama, societatea respectiva nu este acuzata de vreo fapta ilegala, desi se vorbeste despre anchete. De altfel, fie ca a dorit sa sfideze, fie ca nu,  Cornel Ionescu – unul dintre actionarii societatii – a spus intr-un interviu dat reporterului Capital.ro ca nu-i este frica de fisc, fie el din Romania, din Germania, sau din Statele Unite.

Interviul respectiv te face sa-ti pui mai multe intrebari, decat sa-ti ofere cine-stie-ce raspunsuri. Tocmai ne intrebam daca nu cumva chiar acesta este, pentru moment, obiectivul celor de la American European Marketing & Enterprises. Pentru ca, pana acum, au reusit foarte bine sa atraga atentia, lucru pentru care alte companii platesc bani grei.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *