Cat costa contabilitatea? Merita asigurata intern?

In randul companiilor de talie mica si medie se fac simtite doua tendinte: a avea un contabil sau un departament/compartiment propriu de evidenta financiar-contabila, sau a externaliza aceasta nevoie catre un furnizor de asemenea servicii.

Daca societatile cu o activitate de o mai mare complexitate (de exemplu, productie) au motive intemeiate sa opteze pentru contabilitate in cadrul companiei, celelalte societati ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele criterii pe baza carora sa aleaga daca este mai indicat sa aiba un contabil propriu, sau sa aiba un contract cu o firma specializata.

1. Contabilul, sau contabilii – daca este vorba de mai multi, necesita costuri de salarizare mari si – evident – plata impozitelor si taxelor asociate. Nu mai luam in calcul eforturile ce trebuie depuse pentru recrutarea si selectia persoanei potrivite (atat ca experienta, cat si din punct de vedere psiho-moral).
In cazul firmelor specializate, costurile sunt suportate mult mai usor, pentru ca exista mai multi clienti doritori.

2. Schimbarile din domeniu, ne referim aici mai ales la cele legislative, sunt dese si solicita sistematic atentia si eforturile contabilului, astfel incat acestuia ii ramane foarte putin timp pentru activitatea efectiva. Un contabil in aceasta situatie, practic, va avea de ales intre a intra in criza si a nu fi la punct cu legislatia. Ambele optiuni nu sunt deloc de dorit pentru companie!

Acest lucru nu se intampla in cazul in care contabilitatea firmei cade in responsabilitatea unei firme specializate, serioase, in care sarcinile sunt repartizate judicios in cadrul echipei, astfel incat procedurile sunt si conforme celor mai noi modificari legislative si sunt si intreprinse in timp util.

3. Achizitia software-ului dedicat poate constitui o cheltuiala importanta pentru firma si nu intotdeauna se opteaza pentru cea mai buna solutie; nu toate programele de contabilitate de pe piata sunt conforme cerintelor institutiilor statului. Un program bun costa mult si cere si cheltuieli cu mentenanta si cu updatarea lui. Complexitatea lui poate necesita si costuri cu trainingul pentru personalul ce urmeaza sa-l foloseasca, iar daca persoana care trebuie sa-l foloseasca nu poate lucra o perioada, activitatea este paralizata.

In cazul firmelor serioase specializate pe contabilitate, solutiile informatice sunt complexe si utilizate de catre persoane cu instruirea necesara, putandu-se asigura si back-up uri pentru situatii de concedii sau absente neprevazute. Intretinerea programului de contabilitate se face de catre personal special dedicat, orice eventuala problema aparuta in functionare fiind remediata pe loc si cu rapiditate. Aceste caracteristici fac ca activitatea in cadrul firmei specializate sa fie mult mai eficienta.

Ramane ca administratorul sa ia decizia cea mai buna. Daca aceasta se indreapta catre o companie specializata pe evidenta contabila, sunteti la un telefon distanta: 021-318.69.60.

Detalii la pagina: http://www.reinventconsulting.ro/evidenta-contabila.html

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *