Aspecte de la Conferinta Nationala a Mediatorilor – editia III

Joi 15.12 2011 a avut loc Conferinta Nationala a Mediatorilor editia a 3 –a organizata de Consiliul de Mediere sub titlul  “Responsabilitati si perspective”. Colegul nostru Virgil Boiciuc, consultat juridic si mediator, ne-a impartasit cateva aspecte discutate in cadrul Conferintei.

In cadrul evenimentului a fost prezentat un scurt istoric al medierii in Romania de catre actuali si fosti membrii ai Consiliului de Mediere,  parcursul ceor doua consilii care au pus bazele acestui domeniu precum si obiectivele noilor membrii alesi in urma alegerilor de anul acesta. Dintre subiectele discutate privind organizarea activitatii in viitor s-a evidentiat propunerea Domnului Coste Stefan, membru al Consiliului de Mediere, cu privire la consultarea mediatorilor de pe tot teritoriul Romaniei prin organizarea unor sedinte periodice in diferite orase. S-a evidentiat, de asemenea, inceputul Consiliul de Mediere in cadrul Ministerului de Justitie apoi conturarea acestuia intr-un organism autonom de interes public. Stransa legatura intre cele doua organisme este reflectata si astazi prin parteneriatul desfasurat in domeniul conflictelor transfrontaliere.

Domnul Bogdan Stanescu – Consilier Viceguvernator Banca Nationala a Romaniei si membru supleant in Consiliul De Mediere a aratat interesul in promovarea medierii a BNR care va si organiza o conferinta in perioada urmatoare  pe aceasta tema.

Un subiect de maxim interes ce s-a pus in discutie a fost legat de solicitarea facuta de Tibunalul din Palermo, Italia,  catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in urma careia forumul europen a adresat o cerere de consultare catre statele membre cu privire la interpretarea directivei 52/2008/CE privind anumite aspect ale medierii in materie civila si comerciala.

In ceea ce priveste introducerea medierii ca procedura prealabila justitiei s-a aratat ca, pe langa degrevarea instantelor de judecata prin rezolvarea pe cale amiabila a litigiilor, medierea va avea si un rol educativ  prin incurajarea dialogul civilizat si a negocierii colaborative.

Da share la acest articol!

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *