Valoarea impozabila a cladirilor

Valoarea impozabila a cladirilor conform noului Cod Fiscal – conferinta ZF

Joi, 28 august, a avut loc conferinta “Valoarea impozabila a cladirilor conform noului Cod Fiscal”, organizata de Ziarul Financiar, la care au fost prezenti si cativa membri din echipa Reinvent. Va prezentam mai jos ideile principale.

Elementele de noutate aduse de Noul Cod fiscal sunt multiple.  Se doreste evitarea discriminarii companiilor prin eliminarea diferentelor de impozit datorate de persoanele fizice si juridice care detin acelasi tip de imobil cu utilizare nerezidentiala.  Totodata, se doreste modificarea criteriilor de evaluare a imobilelor.

Valoarea impozabila egala cu raportul de evaluare poate fi pusa in aplicare numai din ianuarie 2016, deoarece de la 1 ianuarie 2015 atat persoanele fizice, cat si cele juridice au obligatia sa depuna actele in vederea evaluarii cladirilor pe care le detin. Data la care va intra in vigoare acest cod este o decizie politica.

Noul Cod Fiscal ajusteaza valorile impozabile actuale care au fost influentate de elemente subiective, fara legatura directa cu cladirile. Asadar, vom asista la eliminarea subiectivismului existent in (re)calculul valorii de inventar, care este diferita de valoarea impozabila (de sine statatoare).

Presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) a declarat ca data evaluarii este data de 31 decembrie 2014 pentru anul anterior. Gheorghe Marinescu (Sef Serviciu Ministrul Finantelor Publice –  Directia Impozite si taxe locale) a subliniat ca impozitul pe cladiri nu merge la bugetul de stat, ci la bugetul local. Totodata, acesta a declarat ca evaluarea cladirilor nerezidentiale si cu destinatie mixta se va face din 3 in 3 ani, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice de catre persoane avizate, adica de evaluatori. Acesta a precizat ca problema cea mai mare o reprezinta cladirile cu destinatie mixta, utilizate atat ca spatiu rezidential, cat si ca sediu de firma. In cazul cladirilor rezidentiale si cu destinatie mixta, in lipsa evidentierii distincte a poderii destinate fiecarui tip de spatiu, persoanele fizice vor plati o cota probabila de 2% asupra valorii impozabile intregi, aceasta cota urmand sa fie stabilita. Daca persoana care desfasoara respectiva activitate economica este cea care plateste cheltuielile imobilului, impozitul aplicat va fi cel al cladirilor nerezidentiale detinute de persoane fizice, adica 0.25% – 1.5% la valoarea reevaluata. In cazul in care lipseste raportul de evaluare, se va aplica o cota de 2% asupra valorii pentru cladiri rezidentiale.

Nu vor mai fi impozitate suplimentar persoanele care detin mai multe imobile in afara celei de domiciliu, asa cum prevede actualul Cod Fiscal. Se renunta la impozitarea multipla, iar noua impozitare este una centrata pe avere, nu pe proprietate. Consiliul local este cel care va stabili cota exacta a impozitului, deocamdata se fac simulari, exista dezbateri cu privire la acest subiect.

ANEVAR isi propune sa creeze o baza de date privind evaluarile, astfel incat in momentul cand se introduce un CNP in respectiva baza de date sa poata accesa informatii privind proprietatile unei anumite persoane fizice.

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *