Atentie! ANAF poate impune impozite si taxe din oficiu

Stiai ca Fiscul poate impune impozite si taxe din oficiu pentru contribuabilii care nu-si depun declaratiile fiscale? Afla in ce conditii se aplica noua procedura fiscala si cum poti sa eviti impunerea din oficiu.

In data de 30 martie 2016, a intrat in vigoare Ordinul ANAF nr. 962/ 11.03.2016 referitor la Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa. Acest ordin a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 233, din 30 martie 2016.

Click aici pentru a vizualiza ordinul ANAF nr. 962/ 2016.

Aceasta procedura fiscala se aplica in cazul neachitarii obligatiilor fiscale cuprinse in vectorul fiscal aferent fiecarui contribuabil.
Stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale nu face referire la perioadele in care acestea au fost supuse inspectiilor fiscale.

In prima faza, ANAF instiinteaza contribuabilul ca se afla in situatia de neindeplinire a obligatiilor declarative. Organul fiscal trebuie sa transmita aceste instiintari in termen de 15 zile de la data expirarii termenului de depunere a declaratiilor fiscale.

Contribuabilul instiintat are termen 20 de zile pentru a depune declaratiile fiscale, altfel va fi inclus pe Lista contribuabililor/ platitorilor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative. Dupa expirarea acestui termen, ANAF demareaza etapa a doua: verificarea existentei a cel putin 4 declaratii fiscale pentru fiecare taxa, impozit si contributie ce urmeaza a fi supusa impunerii din oficiu pentru perioada analizata (24 de luni anterioare lunii pentru care se demareaza impunerea din oficiu).

Daca aceasta conditie nu este indeplinita, se va emite formularul 160 “Decizie de impunere din oficiu pentru impozitele, taxele si contributiile cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa”, un exemplar ajungand la contribuabil, un exemplar ramanand la fisc.

Inainte de a emite acest formular, ANAF trebuie sa verifice daca intre timp nu au fost indeplinite obligatiile fiscale sau daca este vorba de o situatie de scutire de impunere din oficiu (inactivitate fiscala sau inspectie fiscala). In aceste conditii, procedura se anuleaza.

De la data comunicarii deciziei de impunere din oficiu, contribuabilul are temen 60 de zile sa achite obligatiile fiscale, pentru a i se anula impunerea din oficiu.

Formularul 161 “Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu” se emite de organul fiscal si se comunica contribuabilului.

Totodata, Ordinul ANAF nr. 962/ 2016 vizeaza si stabilirea din oficiu a taxei pe valoare adaugata.

Astfel, pentru contribuabilii prezenti pe lista contribuabililor/ platitorilor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative, ANAF poate stabili prin estimare valoarea TVA din perioada respectiva, pe baza informatiilor cuprinse in formularul 300 “Decont de taxa pe valoarea adaugata” si a celor din formularul 394 “Declaratie informativa privind livrarile/ prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”.

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT.  Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale. 

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail marketing@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni-Vineri, intre 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *