Rubrica de marti: Intreaba un expert!

Rubrica de marti-Reinvent Consulting - Expertii juridici si economici va raspund!

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Consultantii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara.

Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la impozitarea salariilor romanilor care lucreaza in alt stat.

Doamna Geta Damian intreaba:

“Buna ziua.

Am citit si recitit Codul Fiscal si nu sunt lamurita. Lucrez in Spania de 20 de ani. Momentan sunt angajata la una dintre bazele americane de langa Madrid, am rezidenta si in Romania si in  Spania; casa, si in Romania si in Spania si cetatenia romana.

Trebuie sa platesc impozit si in Romania si in Spania?

Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez?

Trebuie sa mai completez formularul 230?

Multumesc.”

Doamna Georgiana Gaman, director financiar Reinvent Consulting, raspunde:

“ Buna ziua.

Ceea ce trebuie sa retineti dumneavoastra este faptul ca trebuie sa va stabiliti rezindenta fiscala in unul dintre cele doua state – Romania sau Spania. Acest demers se face in acord cu prevederile Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 74/ 2012.

Conform Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 74/ 2012  pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta fiscala in Romania a persoanelor fizice, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 73/30.01.2012, in vederea stabilirii rezidentei fiscale, se iau in considerare urmatoarele:

  • sa aveti domiciliul in Romania;
  • locuinta permanenta din Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata, dar care ramane oricand la dispozitia acesteia si a familiei sale;
  • centrul intereselor vitale sa fie amplasat in Romania;
  • persoana fizica sa fie prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.

In vederea scoaterii/ mentinerii din/ in evidenta de catre autoritatea fiscala, persoana fizica rezidenta in Romania si persoana nerezidenta au obligatia sa inregistreze, cu 30 de zile inaintea parasirii teritoriului tarii noastre, formularul intitulat „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” la autoritatea fiscala competenta, unde a inregistrat „Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania”, daca persoana in cauza nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/ locuintei permanente.

Autoritatea fiscala analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare:

  • prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului Fiscal, dupa caz;
  • documentatia prezentata;
  • orice alte documente ce pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice;
  • certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale si stabileste daca persoana fizica rezidenta fiscal in Romania pastreaza rezidenta in tara noastra, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri, respectiv Codului Fiscal, sau este persoana fizica nerezidenta in Romania.

In termen de 15 zile de la depunerea formularului, autoritatea fiscala va comunica persoanei fizice daca aceasta are in continuare obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi scoasa/ mentinuta din/ in evidentele fiscale.

In cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa in continuare impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara ei.

Daca ulterior inregistrarii formularului, persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, aceasta va anexa la formularul mai sus menţionat, certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea competenta a statului care il considera rezident fiscal sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale, in vederea aplicarii prevederilor conventiei.

Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, va continua sa fie considerata rezidenta in Romania, avand obligatie fiscala integrala pana la sfarsitul anului calendaristic in care a facut dovada schimbarii rezidentei fiscale in alt stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.

Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care pleaca intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, va completa „Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” si va fi obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara ei, pentru anul calendaristic in care persoana fizica paraseste tara noastra, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici.

Persoana fizica nerezidenta care a avut obligatia completarii „Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania” si a obtinut pe perioada sederii in Romania rezidenta fiscala in Romania va completa, la parasirea teritoriului tarii noastre, numai „Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” si nu va mai face dovada schimbarii rezidentei fiscale intr-un alt stat. Aceasta persoana va fi considerata rezidenta fiscal in Romania pana la sfarsitul anului calendaristic in care a intervenit schimbarea in urma careia persoana fizica paraseste tara noastra, avand si pentru acel an obligatie fiscala integrala in Romania.

Persoana fizica nerezidenta, care pe perioada sederii in Romania si-a dovedit rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si care a avut obligatia completarii „Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania” va completa, la parasirea teritoriului tarii noastre, „Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”.

Completarea formularului 230 privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, este optionala.”

Citeste si articolul: ANAF poate impozita salariile romanilor care lucreaza in strainatate!

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021-318.69.60 sau pe adresa de e-mail: financiar.contabil@reinventconsulting.ro.

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni-Vineri, intre orele 09:00-17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *