RUBRICA DE MARTI: INTREABA UN EXPERT!

rubrica de marti 17.05

Scopul nostru este acela de a sustine dezvoltarea unei comunitati de business bine informata si de a crea un mediu de afaceri cat mai competitiv!

Consultantii Reinvent Consulting sunt alaturi de tine pentru a-ti oferi solutiile si raspunsurile potrivite, pe linie juridica si financiara.

Asadar, cu ce te putem ajuta? Intreaba-ne! Suntem aici pentru tine!

Intrebarea de astazi se refera la o achizitie intracomunitara, pentru firma radiata din Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Doamna Mirela Catalina Ionescu intreaba:

„Sunt administratorul unei firme de anvelope care a fost inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI), dar a fost radiata pentru inactivitate.

Am plecat in Germania pentru a aduce anvelope, la acea data firma fiind activa.

Sapte zile mai tarziu am primit o instiintare la sediul firmei, conform careia societatea a fost radiata din Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Cum eram plecata din tara, nu am putut afla acest aspect si am achizionat anvelopele. De-abia la intoarcerea in tara am descoperit ce s-a intamplat si ca factura externa a fost emisa intr-o perioada in care firma era radiata.

Acum trebuie sa ma inscriu din nou in ROI, dar nu stiu cum sa procedez pentru a inregistra factura la data respectiva. Ce este de facut? Va rog, ajutati-ma cu un sfat!”

Doamna Georgiana Gaman, director financiar Reinvent Consulting, raspunde:

„In cazul achizitiilor intracomunitare realizate de catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA pot exista mai multe posibilitati:

a) achizitii intracomunitare sub plafonul de 10.000 de euro;

b) achizitii intracomunitare care depasesc plafonul de 10.000 de euro;

c) optarea pentru impozitarea achizitiei intracomunitare sub plafonul de 10.000 de euro in Romania, indiferent de valoarea bunului tranzactionat.

Avand in vedere ca societatea dumneavoastra a fost declarata inactiva, conform legislatiei fiscale, nu puteati opera o achizitie intracomunitara in acea perioada, deoarece societatea fusese radiata automat din Registrul Operatorilor Intracomunitari. De asemenea, daca societatea era platitoare de TVA, odata cu trecerea in inactivitate, aceasta mentiune s-a anulat.

Pe scurt, inactivitatea presupune: retragerea codului de TVA (ceea ce inseamna ca societatea nu mai este inregistrata in scopuri de TVA), radierea din ROI si implicit retragerea dreptului de a efectua achizitii intracomunitare.

Daca doriti sa intrati in legalitate, trebuie reactivata la ANAF societatea, dupa care se depune dosarul pentru reinregistrarea in scopuri de TVA (in cazul in care societatea dumneavoastra era platitoare de TVA) si apoi se reinregistreaza firma in ROI.

Detalii complete obtinere cod de TVA: Ghidul pentru inregistrarea unei societati comerciale in scop de TVA

Pentru a fi reactivata firma, este necesar sa indepliniti urmatoarele conditii din Codul de procedura fiscala, in conformitate cu OPANAF nr. 3846/ 2015:

– sa indepliniti obligatiile fiscale declarative prevazute de legislatia in vigoare;

– sa nu inregistrati obligatii fiscale restante;

– organul fiscal central sa constate ca va desfasurati activitatea la sediul fiscal declarat;

– sa nu mai fiti in situatia pentru care ati fost declarat inactiv.

Dupa ce veti fi sigura ca ati indeplinit conditiile anterioare, puteti depune o cerere de reactivare la unitatea teritoriala a ANAF aferenta sediului social al societatii. Apoi, compartimentul de specialitate va analiza cererea si va efectua o verificare in evidentele fiscale ale organului competent pentru indeplinirea conditiilor de reactivare a societatii.

Incetarea starii de inactivitate a unui contribuabil se realizeaza printr-un Ordin al Presedintelui ANAF, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

Apoi veti trece la pasul urmator, la reinregistrarea societatii in scop de TVA.  Aceasta se va efectua doar daca persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA – pentru ca au fost declarate in inactivitate sau au fost in inactivitate temporara – nu se mai regasesc in situatia care a condus la anularea inregistrarii.

Cererea de inregistrare (formular 099) se va depune impreuna cu Declaratia pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera TVA (formular 088) si cu certificatul constatator din care sa rezulte datele de identificare ale administratorilor persoanei impozabile, precum si datele de identificare ale asociatilor si ponderea detinuta in capitalul social, la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

Daca se dovedeste ca persoana impozabila in speta s-a reactivat, ca a inregistrat la Registrul Comertului mentiunea de reluare a activitatii, in conformitate cu normele legislative in vigoare si ca nu se incadreaza in nicio alta situatie de anulare a inregistrarii in scop de TVA, compartimentul de specialitate va da cel mai probabil un verdict pozitiv.

Va putem ajuta cu operatiunile la Registrul Comertului, detalii complete privind mentiunea de reluare a activitatii gasiti aici.

Tariful pentru mentiunea de reluare a activitatii este de 600 lei (taxele la Registrul Comertului, onorariul si TVA incluse).

Ultima etapa este cea a inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Aceasta se va putea face prin intocmirea Cererii de inregistrare in ROI.

Potrivit noii proceduri de inscriere in ROI, Cererea de inregistrare va fi insotita de urmatoarele acte:

– certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor, in cazul societatilor pe actiuni, inclusiv al celor in comandita pe actiuni;

– certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor si ale asociatilor care detin minimum 5% din capitalul social al societatii, in cazul celorlalte forme de societati.

Reinvent Consulting ofera serviciul de obtinere a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA, tariful fiind de 1240 RON.”

Reinvent Consulting sustine antreprenoriatul romanesc! 

Pentru ca stim ca inceputul este dificil,  sprijinim antreprenoriatul prin consultanta online gratuita, articole economice cu actualizari legislative si cele mai bune onorarii de pe piata.

Pentru informatii suplimentare sau pentru a ne adresa intrebarea ta, ne poti contacta la numarul de telefon 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail:  financiar.contabil@reinventconsulting.ro.

Consultantii nostri iti stau la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00 – 17:30.

Alege din start cea mai buna solutie pentru afacerea ta!

www.reinventconsulting.ro

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *