CARE ESTE DIFERENTA DINTRE INSOLVENTA SI FALIMENT?

faliment si insolventa Reinvent Consulting

Articol actualizat in aprilie 2020.

Deseori se intampla ca termenii „insolventa” si „faliment” sa creeze confuzii si sa starneasca controverse printre diversi antreprenori aflati la inceput de drum si nu numai.

Potrivit Legii nr. 85/ 2014, insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile. Aceasta inseamna ca atunci cand o societate ajunge in imposibilitatea de a-si plati datoriile ajunse la data scadenta si dovedeste acest lucru, aceasta intra in stare de insolventa.

Procedura generala de insolventa este acea procedura prin care un debitor intra: fie in mod succesiv, in etapa de reorganizare judiciara si apoi in cea de faliment, fie individual, in procesul de reorganizare judiciara sau in cel de faliment.

Practic, procedura de faliment este o ultima etapa a insolventei, care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului si a radierii firmei.

Se poate observa ca insolventa iti ofera sansa sa te redresezi printr-o reorganizare a activitatii, facuta dupa un plan bine pus la punct, aprobat de creditori si confirmat de catre judecatorul-sindic, in urma caruia iti vei putea achita datoriile. Daca nu izbutesti in indeplinirea sa, atunci se trece in etapa finala: falimentul.

Procedura generala a insolventei poate fi aplicata de toti operatorii economici, in conformitate cu prevederile legale, cu exceptia celor care exercita profesii liberale si a celor care folosesc procedura simplificata a insolventei.

Ce este procedura simplificata a insolventei?

Unii debitori pot opta pentru procedura simplificata a insolventei, unde operatorul economic intra direct in faliment.

In conformitate cu Art. 38 din Legea nr. 85/ 2014, acesti debitori pot fi:

 • profesionisti persoane fizice – PFA, exceptandu-i pe cei care exercita profesii liberale;
 • intreprinderi familiale –IF;
 • operatori economici care indeplinesc una dintre conditiile: nu detin niciun bun in patrimoniul lor; actele constitutive sau documentele contabile nu pot fi gasite; administratorul nu poate fi gasit; sediul social/ profesional nu mai exista sau nu corespunde adresei din Registrul Comertului; sunt persoane juridice dizolvate voluntar, judiciar sau de drept, anterior formularii cererii introductive, desi lichidatorul judiciar nu a fost numit sau, daca a fost numit, mentiunea privitoare la numirea sa nu a fost inscrisa in Registrul Comertului;
 • debitori care si-au declarat intentia de a intra in faliment, printr-o cerere introductiva;
 • orice persoana care desfasoara activitati specifice profesionistilor, dar care nu a obtinut autorizarea ceruta de lege pentru exploatarea unei intreprinderi si nu este inregistrata in registrele speciale de publicitate. Aplicarea Legii nr. 85/ 2014 fata de aceste persoane nu exclude sanctiunile aplicabile pentru lipsa autorizarii sau inregistrarii respectivei persoane.

Citeste si: DIZOLVAREA SI RADIEREA UNEI FIRME

Reinvent Consulting te ajuta sa dizolvi si sa radiezi o firma, la cele mai mici onorarii de pe piata:

 • 540 RON  inchidere SRL (include dizolvarea si radierea firmei la Registrul Comertului) – sunt incluse taxele la Registrul Comertului, onorariul nostru si TVA;
 • 210 RON, pentru inchidere PFA (sunt incluse taxele la Registrul Comertului, onorariul nostru si TVA).
 • 210 RON, pentru inchidere IF (sunt incluse taxele la Registrul Comertului, onorariul si TVA);
 • 320 RON, pentru inchidere II (sunt incluse taxele la Registrul Comertului, onorariul nostru si TVA);

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Aboneaza-te la newsletter!

Aboneaza-te la newsletter!

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 14 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4)021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail firma@reinventconsulting.ro. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

www.reinventconsulting.ro

https://www.facebook.com/reinventconsulting/

Da share la acest articol!

Related Posts

Related Posts

3 Comments

 1. Angela 12 August 2016 Reply
  • Reinvent Consulting 16 August 2016 Reply
 2. Remus 2 July 2017 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *